7. sınıf öğrencilerine yönelik matematik başarı testi geliştirilmesi
Developing a mathematics achievement test for 7th grade students
- Tez No: 820290
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 7. sınıf matematik testi, başarı testi, matematik başarısı, achievement test, grade 7 mathematics test, mathematics achievement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin eğitim-öğretim yılı içerisinde edindikleri matematik kazanımlarını ölçen, geçerliği ve güvenirliği sağlanmış matematik başarı testi oluşturmaktır. Bu kapsamda çalışma, Kayseri ilinde uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen dört ortaokulda öğrenim gören 389 7. sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. Başarı testini oluşturacak soruların kazanımlarını belirlemek amacıyla 2018 Matematik Dersi Öğretim Programı'nda yer alan 7. sınıf matematik kazanımlarından kritik olan kazanımlar uzmanların görüşleri ile belirlenmiştir. Kritik kazanımlardan yola çıkılarak her kazanımı temsil eden en az üç madde hazırlanarak 87 soruluk taslak, bir ölçme uzmanı, bir matematik eğitimi uzmanı, bir eğitim programı uzmanı ve üç ilköğretim matematik öğretmeninin görüşüne sunulmuştur. Uygun görülen 75 madde ile üç adet 25 soruluk ön uygulama formu oluşturulmuştur. Formlar pilot uygulama ile 7. sınıf öğrencilerine bir hafta süreyle uygulanmış, madde geçerlik ve güvenirlik analizleri ile her kazanıma ait en uygun soru maddesi seçilerek 28 maddelik nihai başarı testi formu oluşturulmuştur. Nihai başarı testi formu daha önce belirlenen örnekleme uygulanmış, elde edilen veriler analiz edilmiştir. Testin ortalama madde güçlük ve ayırt edicilik indeksleri sırası ile 0,52 ve 0,62 olarak hesaplanmıştır. Oluşturulan matematik başarı testinin KR-20 güvenirlik katsayısı 0,895 ve Spearman Brown güvenirlik katsayısı 0,996 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop a valid and reliable mathematics achievement test that evaluates the math skills of secondary school students in the seventh grade throughout the academic year. In this context, 389 seventh graders from four secondary schools in Kayseri were selected for the study by convenience sampling. The essential achievements from the 7th grade mathematics achievements in the 2018 Mathematics Curriculum were developed with the opinions of experts in order to determine the achievements of the questions that would make up the achievement exam. Based on the critical achievements, at least three items describing each achievement were developed. The draft of 87 questions was then given to a measurement expert, expert in mathematics education, expert in educational programs, and three elementary math teachers for feedback. 75 items that were considered appropriate were created into three 25-item pre-application forms. The final achievement test form, which consists of 28 items, was constructed by choosing the best question item for each achievement using item validity and reliability analyses after the forms were piloted with 7th grade students for one week. The predetermined sample was administered the final accomplishment test form, and the results were examined. According to calculations, the test's average item difficulty and distinctiveness indices were 0,52 and 0,62, respectively. The math achievement test's KR-20 reliability coefficient was determined to be 0,895, and its Spearman Brown reliability coefficient to be 0,996.