Özengen keman eğitiminde öğrenme stratejilerine dayalı öğretimin performans başarısına etkisi üzerine bir eylem araştırması
An action research on the effect of teaching based on learning strategies on performance achievement in amateur violin education
  1. Tez No: 820292
  2. Yazar: BURÇAK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT YOKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: müzik eğitimi, çalgı eğitimi, özengen keman eğitimi, öğrenme stratejileri, keman performans başarısı, music education, instrument education, amateur violin education, learning strategies, violin performance success
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, özengen keman eğitiminde öğrenme stratejilerine dayalı öğretimin performans başarısına etkisini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, eylem araştırması yöntemine dayalı olarak araştırmacı tarafından keman öğrencilerinin performans başarılarını arttırmaya yönelik on haftayı kapsayan keman dersi öğretim programı hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ayvalık Zeytin Çekirdekleri Projesi kapsamında 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı ve Yaz Dönemi'nde, araştırmaya belirlenen ölçüt örnekleme koşulları kapsamında derslere düzenli devam eden ve araştırmaya gönüllü olarak katılan iki öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, özengen keman eğitiminde öğrenme stratejilerine dayalı öğretimin keman performans başarısını arttırmadaki etkililiğini belirlemeye yönelik eylem araştırması modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin keman performans başarılarını belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen, keman performans gözlem formu, başarı testi, öğrencilerin görüşlerini belirlemek ve araştırma konusuna ilişkin daha derinlemesine bilgi edinebilmek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözleme dayalı somut verilerin elde edilebilmesi için araştırmacı notları olmak üzere dört ölçme aracı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, çalışma grubu sayısı göz önüne alınarak katılımcıların gözlem formu ve başarı testi öntest-sontest puanlarının karşılaştırılmasında aritmetik ortalama değerleri dikkate alınmıştır. Öğrenci görüşleri ve araştırmacı notlarının belirlenmesinde ise betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; deney grubunun performans gösterdikleri etüde ilişkin sontest puanlarının öntest puanlarına göre yüksek olduğu; yine performans gösterdikleri esere ilişkin sontest puanlarının öntest puanlarına göre yüksek olduğu, deney grubunun başarı testine ilişkin ise sontest puanlarının öntest puanlarına göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak, öğrenci görüşlerinden elde edilen sonuçlarda, öğrenme stratejilerine dayalı etkinliklerin öğrencilerin kemanda zorlandıkları konuları çözümlemede katkısı olduğu; keman çalarken yaşadıkları tedirginlik ve panik hislerini kontrol etmelerine yardımcı olduğu ve keman ile ilgili konuları daha hızlı öğrenmelerine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, araştırmacı notlarından elde edilen bulgular doğrultusunda; özengen keman eğitiminde öğrenme stratejilerine dayalı öğretim uygulamalarının öğrencilerin keman çalma becerilerinin geliştirilmesine katkı sağladığı, öğrenmelerine ve performanslarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak araştırmada, özengen keman eğitiminde öğrenme stratejilerine dayalı öğretimin öğrencilerin performans başarısını arttırmada etkili ve geliştirici olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of teaching based on learning strategies on performance success in self-reliant violin education. Accordingly, based on the action research method, a ten-week violin lesson curriculum was prepared by the researcher to increase the performance achievements of violin students. The study group of the research consists of two students who attend the courses regularly and voluntarily within the scope of the criteria sampling conditions determined in the research in the 2020-2021 Academic Year Spring Semester and Summer Semester within the scope of the Ayvalık Olive Seeds Project. The research was carried out with the action research model to determine the effectiveness of teaching based on learning strategies in self-reliant violin education in increasing violin performance success. In the study, four measurement tools, including the violin performance observation form developed by the researcher, the achievement test, the semi-structured interview form were used in order to determine the opinions of the students and to obtain more in-depth information about the research subject, and the researcher notes were used to obtain concrete data based on observation. In the analysis of the data, the arithmetic mean values were taken into account in the comparison of the observation form and achievement test pretest-posttest scores of the participants, taking into account the number of study groups. Descriptive analysis approach was used to determine researcher grades and student opinions. As a result of the research, it was determined that the posttest scores of the experimental group regarding the study they performed were higher than the pretest scores; again, the posttest scores of the work they performed were higher than the pretest scores, and the posttest scores of the experimental group regarding the achievement test were higher than the pretest scores. In addition, in the results obtained from student opinions, it was concluded that activities based on learning strategies contributed to the analysis of the subjects on students who had difficulty with violin; helped them to control the feelings of anxiety and panic they experienced while playing the violin and contributed to their faster learning of violin-related subjects. In addition, in line with the findings obtained from the researcher's notes, it was determined that teaching practices based on learning strategies in self-reliant violin education contributed to the development of students' violin playing skills and positively affected their learning and performance. As a result, it was revealed in the research that teaching based on learning strategies in self-reliant violin education is effective and developmental in increasing students' performance success.