Laparoskopik kolesistektomi yapılan hastalarda postoperatif analjezi yöntemi olarak erector spinae plane bloğunun etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the erector spinae plane block as a postoperative analgesia method in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 820400
  2. Yazar: ALİCAN RUŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA SULTAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, erektör spina plan bloğu, postoperatif analjezi, Laparoscopic cholecystectomy, erector spinae plane block, postoperative analgesia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Laparoskopik kolesistektomi yapılan hastalarda postoperatif analjezi yöntemi olarak Erector Spinae Plane (ESP) bloğunun etkinliğinin postoperatif dönemde visüel analog skoru (VAS) ağrı skoru ile değerlendirmek; hastaların ek analjeziye ihtiyaçlarını, blok yapılan ve yapılmayan hastalarda karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmaları Etik Kurul'undan 07.12.2022 tarihinde 2022.11.232 etik kurul numarası ile onay alındı. 18-55 yaş arası, ASA I-II olan, toplam 60 hasta seçildi. Hastalar ESP blok yapılan (n:30) ve yapılmayan (n:30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Diyabetes mellitus ve benzeri nöropatik hastalığı olan, kanama diyatezi olan, ASA III ve üzeri olan, 18 yaş altı ve 55 yaş üstü olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Laparoskopik kolesistektomi operasyonu olan hastalara postoperatif analjezi amacıyla Erector Spinae Plane bloğu yapıldı, hasta uyandırıldıktan sonra bilincinin yerine gelmesi ile birlikte VAS skoru sorgulanıp kâğıda çizdirildi. Aynı şekilde postoperatif 2. saatte, 4. saatte ve 12. saatte ve 24. Saatte VAS ağrı skorları sorgulandı. Bulgular: Çalışmada her iki grupta da 30 hasta ele alındı. Blok yapılan gruptaki hastaların VAS ağrı skor ortalamaları 0, 2, 4, 12, 24. saatte sırasıyla 1,6 – 2,2 – 2,6 – 2,9 – 4,1, blok yapılmayan gruptaki hastaların VAS ağrı skor ortalamaları sırasıyla 2,1 – 3,2 – 3,6 – 3,7 – 4,2 olarak bulundu. 0, 2, 4, 12. saatteki ağrı skoru ortalaması farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunurken 24. saat ortalamalarındaki fark anlamlı bulunmadı. Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi operasyonu yapılan hastalarda postoperatif analjezi amacıyla erector spinae plan bloğu, multimodal analjezi kapsamında uygulanabilir, böylece opioid tüketimi azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Erector Spinae Plane (ESP) block as a postoperative analgesia method in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, based on the Visual Analog Scale (VAS) pain scores in the postoperative period. The need for additional analgesia was compared between patients with and without block. Materials and Methods: Approval was obtained from the Ethics Committee of Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, SBÜ Health Sciences University, with the ethics committee number 2022.11.232 on 07.12.2022. A total of 60 patients between the ages of 18-55, classified as ASA I-II, were selected for the study. Patients were divided into two groups as ESP block performed (n:30) and not performed (n:30). Patients with diabetes mellitus or similar neuropathic diseases, bleeding diathesis, ASA III or higher, and those below 18 or above 55 years of age were excluded. Erector Spinae Plane block was performed for postoperative analgesia in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. After the patient regained consciousness, VAS pain scores were assessed and recorded on paper. Similarly, VAS pain scores were queried at 2 hours, 4 hours, 12 hours, and 24 hours postoperatively. Results: In the study, 30 patients were included in each group. The mean VAS pain scores for patients in the block group were found to be 1,6 – 2,2 – 2,6 – 2,9 – 4,1 at 0, 2, 4, 12, and 24 hours, respectively. In the non-block group, the mean VAS pain scores were 2,1 – 3,2 - 3.6 -3,7 – 4,2 at the same time points. The difference in mean pain scores at 0, 2, 4, and 12 hours was statistically significant, while the difference in mean scores at 24 hours was not statistically significant. Conclusion: Erector Spinae Plane block can be applied as part of multimodal analgesia for patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, thereby reducing opioid consumption.