Demokrat Parti dönemi Üsküdar ilkokulları ve eğitim faaliyetleri
Üsküdar primary schools and educational activities in the Democratic Party era
  1. Tez No: 820581
  2. Yazar: FEHMİ GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EFİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Eğitim, İlkokul, Üsküdar, Diploma Defteri, Democratic Party, Education, Primary School, Üsküdar, Diploma Register
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Demokrat Parti'nin on yıllık iktidarı döneminde ilkokul eğitim politikaları ve İstanbul'daki Üsküdar ilkokulları ve eğitim faaliyetleri irdelenmiştir. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesi, çok partili hayata geçiş ve bunlara bağlı olarak ülkede yaşanan gelişmeler neticesinde iktidara gelen Demokrat Parti, temel eğitim alanında alt yapı çalışmalarına önem vermiş, yeni okullar açmış, eski kurumları onarmış ve bununla birlikte ilkokullara din dersi uygulaması getirmiş, ilkokul öğrenci sayılarında iki kat artış sağlamıştır. Yapılan bu çalışmalara rağmen Demokrat Parti'nin eğitim politikaları eleştirilere maruz kalmış ve tartışmalara sebep olmuştur. Bu tez çalışmasında da, Üsküdar ölçeğinde özellikle diploma defterlerinde bulunan öğrenci verileri üzerinden bu dönem hakkında yapılan tartışmalar odağa alınmış ve öğrenci başarısı, kızların okullaşması, demografik yapı ve din dersi alma durumu analiz edilmiştir. Çalışmada yer alan bilgiler, İstanbul eğitim tarihine, kurum tarihçelerine ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the primary school education policies of the Democrat Party during its ten-year rule and Üsküdar primary schools in Istanbul and their educational activities in the same period. The Democrat Party, which came to power as a result of the end of the Second World War, the transition to multi-party life, and the related developments in the country, attached importance to infrastructure works in the field of basic education, opened new schools, repaired old institutions, introduced religion classes in primary schools, and doubled the number of primary school students. Despite these efforts, the Democrat Party's education policies were subjected to criticism and caused controversy. In this thesis, the discussions about this period are focused on the student data found in diploma registers in Üsküdar, and student achievement, schooling of girls, demographic structure and religious education are analyzed. The information in the study sheds light on the history of education in Istanbul and the histories of institutions.