30-40 yaş sedanter kadınlara uygulanan 8 haftalık aletli pilates egzersizlerinin antrometrik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi
Applied to sedenter women age 30-40 8 weeks of pilates exercises with equipment examining the effect on anthropometric parameters
- Tez No: 820589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ SERİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pilates, Sedanter, Reformer, Kadın
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma da 8 haftalık aletli pilates egzersiz programının antropometrik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya daha önce fiziksel aktiviteye katılmamış yaş ortalaması (30-40), boy uzunluğu ortalaması (1,66) olan 10 denek 10 kontrol toplam 20 sedanter kadın dâhil edilmiştir. Çalışma programında deney grubuna uygun olarak tasarlanan 8 hafta boyunca; haftada 2 gün, 40 dk. aletli pilates egzersizleri uygulanmıştır. Egzersizlere başlamadan önce ve 8 hafta sonra olmak üzere deneklerin vücut ağırlıkları, vücut çevre ölçümleri, beden kitle endeksi (VKİ), skinfold deri kıvrım ölçümleri yapılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizleri için SPSS 21.00 paket programı kullanılmış olup ön-son testler arasındaki değişimlerin belirlenmesinde istatistik testi kullanılmıştır. Egzersiz periyodunun öncesine oranla 8 haftanın sonunda elde edilen vücut çevre ölçümleri, beden kitle endeksi (VKİ), skinfold deri kıvrım, ölçümlerinde azalma tespit edilmiştir. Beden algısı anket sonuçları başlangıca göre sonrasında tespit edilen ortalamalar anlamlı düzeyde yüksek ortalamalar yansıtmıştır. Sonuç olarak 8 hafta düzenli aletli pilates egzersizlerinin sedanter kadınların vücut çevre ölçümleri, beden kitle endeksi (VKİ), skinfold deri kıvrım değerlerinde azalma sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of an 8-week pilates exercise program on physical fitness and perceived stress levels. Ten subjects and 10 controls, totally 20 sedentary women, whose average age (30-40 years) and average height (1,66) who had not participated in physical activity before, were included in the study. During the 8 weeks designed in accordance with the experimental group; Instrumental pilates exercises were applied for 40 minutes, 2 days a week. Data were collected by measuring the subjects' body weights, stress perception scale, body diameter measurements (WKI), skinfold skin fold, before and 8 weeks after the exercise. For the analysis of the data obtained, SPSS 21.0 package program was used and statistical test was used to determine the changes between pre-post tests. Compared to the pre-exercise period, a decrease was observed in the stress perception scale body diameter measurements (WKI), skinfold skin fold, measurements obtained at the end of 8 weeks. It has been concluded that pilates exercises may have effects on sedentary women's stress perception scale, body diameter measurements (WKI), skinfold skin fold, decrease in their values, and increase in satisfaction with their physical fitness and psychology. Keywords; Pilates, Sedentary, Reformer, Women