Algılanan anne-baba tutumları, narsisizm ve mizah tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between perceived parental attitudes, narcissism and humor styles
- Tez No: 820763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Anne-Baba Tutumu, Büyüklenmeci Narsisizm, Kırılgan Narsisizm, Mizah Türleri, Perceived Parental Attitudes, Narcissistic Grandiosity, Narcissistic Vulnerability, Humor Styles Date: June, 2023
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Araştırma algılanan anne-baba tutumları, narsisizm ve mizah tarzları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemi, İstanbul'daki üniversitelerde öğrenim gören 18-30 yaş arası öğrencilerden oluşturulmuştur. Araştırmanın katılımcı sayısı 398 olmak üzere veriler online olarak toplanmıştır. Araştırmada katılımcıların kişisel bilgileri edinilmek için on bir sorudan oluşan Demografik Bilgi Formu, algılanan anne-baba tutumlarını değerlendirmek amacıyla Anne Baba Tutum Ölçeği, narsisizm derecelerini ölçmek için Patolojik Narsisizm Envanteri ve Narsistik Kişilik Envanteri ve son olarak mizah kullanımlarını öğrenebilmek amacıyla Mizah Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizi sırasında SPSS programı kullanılmıştır. Verilerin analizi sürecinde; Bağımsız Gruplar T-testi, Pearson Korelasyon (doğrusal ve çoklu regresyon) ve Process Paralel Aracılık Modeli testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarında, demokratik anne-baba tutumu ile kırılgan narsisizm arasında negatif yönde anlamlı, saldırgan mizah ve yıkıcı mizah türleri ile arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Otoriter anne-baba tutumu ile kırılgan narsisizm arasında pozitif yönde anlamlı, saldırgan mizah ve yıkıcı mizah türleri ile arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Koruyucu anne-baba tutumu ile hem büyüklenmeci narsisizm hem de kırılgan narsisizm arasında pozitif yönde anlamlı, saldırgan mizah ve yıkıcı mizah türleri ile arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Büyüklenmeci narsisizm ile saldırgan mizah, sosyal mizah ve geliştirici mizah arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kırılgan narsisizm ile saldırgan mizah ve yıkıcı mizah arasında pozitif yönde anlamlı, sosyal mizah ile arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Demokratik anne-baba tutumu ile yıkıcı mizah arasındaki negatif yönlü ilişkide kırılgan narsisizmin kısmi aracı rolü bulunmuştur. Koruyucu anne-baba tutumu ile saldırgan mizah arasındaki ilişkide büyüklenmeci narsisizmin kısmi aracı rolü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship among the perceived parental attitudes, narcissism and humor styles. Data were collected through online tools from 398 participants at the age of 18-30 studying at universities in Istanbul. Data collection tools included an 11-question Demographic Information Questionnaire, Parental Attitudes Scale to measure perceived parental attitudes, Pathological Narcissism Inventory and Narcissistic Personality Inventory to assess narcissism, and Humor Styles Questionnaire to measure humor styles of the participants. Data were analyzed through SPSS employing independent samples T-test, Pearson Correlation, Linear and Multiple Regression, and Process Modelling. The results indicated that the relationship between democratic parental attitude and vulnerable narcissism and the one between democratic parental attitude and aggressive and defeating humor styles were found to be significantly negative. In addition, there was a significant and positive relationship between authoritarian parental attitude and vulnerable narcissism and similarly a significant and positive relationship between authoritarian parental attitude and aggressive and defeating humor styles. Protective parental attitude was found to be positively correlated with both grandiose and vulnerable narcissism and with both aggressive and defeating humor styles. The results also indicated a positive and significant correlation between grandiose narcissism and aggressive, self-enhancing, and affiliating humor styles. Vulnerable narcissism was found to be significantly and positively correlated with defeating and aggressive humor styles and negatively correlated with affiliative humor style. With respect to the mediating role of narcissism in the relationship between perceived parental attitude and humor styles, vulnerable narcissism was found to be playing a partially mediating role in the negative relationship between democratic parental attitude and defeating humor style. Similarly, grandiose narcissism was found to be playing a partially mediating role in the relationship between protective parental attitude and aggressive humor style.