A Critical analysis of the debate on presidential and parliamentary systems of government in Turkey
Türkiye'deki başkanlık ve parlamenter hükümet sistemleri tartışmasının eleştirel bir analizi
  1. Tez No: 82119
  2. Yazar: CENK ÖĞÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Presidential System, Semi - Presidential System, Parliamentary System, Liberal Democrats, Radical Democrats IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ BAŞKANLIK VE PARLAMENTER HÜKÜMET SİSTEMLERİ TARTIŞMASININ ELEŞTİREL BİR ANALİZİ Öğün, Cenk Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Sibel Kalaycıoğlu Eylül 1999, 114 sayfa Bu tezin amacı, Türkiye için önerilen hükümet sistemlerinin üstün ve zayıf yönlerinin bir eleştirel analizini yapmaktır. Bu tartışma daha çok iki önemli eğilimi taşıyan siyasal bilimciler arasında geçmektedir : Liberal demokrat eğilim ve radikal demokrat eğilim. Liberal demokrat ideolojik eğilime sahip akademisyenler, başkanlık ve yan - başkanlık sistemlerini desteklerken; radikal demokrat eğilime sahip olanlar ise parlamenter sistemi desteklemektedirler. Liberal demokratların tercihin deki ana sebep, Türk siyasal sistemindeki istikrarsızlığın, çoğunluk oyunadayanan güçlü bir yürütmeyle çözülebileceğini düşünmeleridir. Diğer tarafta, radikal demokratlar ise vatandaşların politik katılımının en çok parlamenter sistem tarafından sağlandığı için parlamenter sistemin en geçerli sistem olduğunu savunmaktadırlar. Bu çalışmanın sonucu : tartışılan hükümet sis temlerini topluma kabul ettirmek yerine, bu sistemlerin Türkiye'deki sosyal yapıya ve politik kültüre uygun taraflarını alıp, yeni bir hükümet sistemi ara manın yollarım bulmalıyız. Anahtar kelimeler : Başkanlık Sistemi, Yarı - Başkanlık Sistemi, Parlamenter Sistem, Liberal Demokrat, Radikal Demokrat vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL ANALYSIS OF THE DEBATE ON PRESIDENTIAL AND PARLIAMENTARY SYSTEMS OF GOVERNMENT IN TURKEY Öğün, Cenk M.S., Department of Sociology Supervisor: Assis. Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu September 1999, 114 pages The aim of this thesis is to make a critical analysis of the weaknesses and the strengths of different systems of government proposed for the Turkish con stitution. The debate which took place mainly among the political scientists displayed two major tendencies : the liberal democrat tendency and the radi cal democrat tendency. The academicians with a liberal democrat ideological tendency were propos ing a presidential or a semi - presidential system whereas the ones with a rad ical democrat standpoint were defending the existing parliamentary system in Turkey. The preference of the liberal democrats depended on the view that instability in the Turkish political system will be cured through a strong exec- İİİutive who will have a benefit of the majority vote. On the other hand, the rad ical democrats argue that the parliamentary systems are best since they pro vide the basis for more political participation of the citizens. The conclusion of the study is that, rather than trying to impose a model of government between parliamentarism and presidentialism on the society, we should search for the ways to design a new system of government which would have the merits of both systems with respect to Turkish social structure and politi cal culture.