Kedi ve köpek sahiplerinin ovaryohisterektomi operasyonuna yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of cat and dog owners approach to ovariohisterectomy operation
  1. Tez No: 821365
  2. Yazar: SELİN YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, köpek, ovaryohisterektomi, yaklaşım, Approach, cat, dog, ovaryohysterectomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu tezin amacı, tez çalışmasına katılan kedi ve köpek sahiplerinden oluşan 160 kişinin ovaryohisterektomi operasyonu hakkındaki tutumunu belirlemektir. Bu çalışma sonucu elde edilen veriler; toplumun farklı kesimlerindeki kişileri tarafından ovaryohisterektomi operasyonuna yaklaşımının ortaya konulmasına ve gerek eğitim verilmesi noktasında gerekse duyarlılık oluşturulması noktasında ileri zamanlar için çeşitli bilgilendirme programları veya projeleri hazırlanıp bu konudaki olası noksanlıkların giderilmesine yönelik çalışmalar yapılabilmesine yardımcı olacaktır. Materyal ve Metot: Çalışmada Google Form kullanılarak hazırlanan 23 soruya form bağlantısı ile katılımcıların ankete erişimi sağlanmış ve bu anketi çeşitli yaş, cinsiyet, meslek ve eğitimdeki kişilerin tamamlaması hedeflenmiş ve bu hedef gerçekleştirilmiştir. Demografik soruları takip eden 13 sorunun katılımcıların operasyona yönelik genel tutumunu belirlemek amacıyla Likert Tipi sayısal ölçeğe göre hazırlanmış ve sorulmuştur. Anket uygulaması sonucu SPSS istatistik programı ile Cronbach Alfa Katsayısı hesaplama analizi ile güvenirlilik hesabı ve sıklık analizi ile diğer veriler elde edilmiştir. Bulgular: Anket sorularında her bir seçenek için 160 kişi içerisinde kaç kişinin o yanıtı verdiğini belirten kişi sayısı ve yüzdelikleri içeren çizelgeler ayrı olarak“Verilerin Sıklık Dağılımları”başlığı adı altında verilmiştir. Sonuç: Katılımcıların verdiği yanıtlara göre bu çalışma sonucunda evcil hayvan sahiplerinin genel olarak ovaryohisterektomi operasyonunun hayvanı açısından sağlıklı olacağı, operasyon sonrası bakım ve iyileşme hakkında bilgi verilmesinin, operasyon için başvurabilecekleri yeterli donanımda hastane ve klinik varlığı hakkında bilgilendirilmesinin, operasyonu geçiren hayvanların normal şekilde yaşayabileceği, bunun hayvan doğasına müdahale olarak görülmemesi gerektiği, operasyon riskleri, hayvan sahibinin operasyona yönelik söz sahibi olması ve üreme kontrolündeki ilaçlar hakkındaki nötr ve negatif tutumları iyileştirmeye yönelik çalışmaların yapılması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to determine the attitudes of 160 cat and/or dog owners who participated in the thesis study about ovariohysterectomy operation. The data obtained as a result of this study will help to reveal the approach to ovariohysterectomy operation by people from different segments of the society and to prepare various information programs or projects for the future, both in terms of providing education and creating sensitivity, and to eliminate possible deficiencies in this regard. Material and Method: In the study, participants were provided access to the questionnaire with a form link to 23 questions prepared using Google Form, and it was aimed and realized that people of various ages, genders, professions and education would complete this questionnaire. Following the demographic questions, 13 questions were prepared and asked according to the Likert Type numerical scale in order to determine the general attitude of the participants towards the operation. As a result of the survey application, reliability calculation with Cronbach's Alpha Coefficient calculation analysis and other data with frequency analysis were obtained with SPSS statistical program. Results: For each option in the survey questions, the number of people and percentages indicating how many people out of 160 people gave that answer are given separately under the heading“Frequency Distributions of Data”. Conclusion: According to the answers given by the participants, it was concluded that pet owners should be informed that ovariohysterectomy operation would be healthy for their animals, information should be given about postoperative care and recovery, they should be informed about the existence of adequately equipped hospitals and clinics that they can apply for the operation, animals that have undergone the operation can live normally, this should not be seen as an intervention in animal nature, studies should be carried out to improve neutral and negative attitudes about the risks of the operation, the owner's having a say in the operation and the drugs in reproductive control.