Judith butler ve feminizm
Judith Butler and Feminism
- Tez No: 821462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHTİNUR MÖNGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Judith Butler, Feminizm, Toplumsal Cinsiyet, Queer Kuram, Cinsiyet, Judith Butler, Feminism, Gender, Queer Theory, Sex
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hiç şüphesiz Judith Butler feminist felsefesiyle birlikte son döneme damgasını vuran en önemli düşünürlerden biridir. O, klasik feminist anlayışların sunduğu 'kadın' algısı yerine geçirmeyi arzuladığı 'alternatif faillik' düşüncesi ile feminizm içinde radikal bir değişim ve dönüşüm yaratma çabasındadır. Bu çaba kadının yeniden tasavvur edilmesi ve yeniden tanımlanmasını gerekli kılar. Buna paralel olarak toplumsal cinsiyetin tarihsel anlamı da değişecek, yeniden yazılacak ve 'cinsiyet' ile 'toplumsal cinsiyet' arasındaki uyumsuzluk ya da karşıtlık bir senteze dönüşecektir. Butler, alışılmışın dışındaki görüşleri ve çok uç bir fikir olan 'queer kuramı' ile feminist geleneğin hem içeriği hem de istikameti noktasında önemli bir konuma sahiptir. O, 'cinsiyet' konusunun sadece biyolojik olarak ya da toplum tarafından belirlenen bir olgu olarak algılanmaması gerektiğini, 'cinsiyet' dediğimiz şeyin tüm boyutları ile değerlendirildiğinde sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik süreçleri alt üst edecek güç ve yapıda olduğunun farkında olunması gerektiğini savunur. Bu noktadan hareketle görüşlerinin sadece feminist geleneğe değil felsefeden psikolojiye, siyasetten sosyolojiye birçok alana etki ettiği söylenebilir. Judith Butler ve Feminizm adlı çalışmamızın temel amacı, Butler'ın feminizm hakkındaki görüşlerini incelemek, feminizme yaptığı eleştirilerden ve kendine özgü felsefesinden yola çıkarak kadın kavramını, kadının özne olma durumunu, kadının toplumlarda neden hep ezilen taraf olduğunu ana hatlarıyla ortaya koymaktır. Ayrıca bu çalışmada, Butler'ın heteroseksüel görüş ve temelleri alaşağı eden queer kuramından hareketle heteroseksüellik ve homoseksüellik ilişkisini nasıl ele aldığını ve bu bağlamda toplumsal cinsiyet anlayışını çözümlemek, değerlendirmek ve tartışmaktır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, Judith Butler is one of the most important thinkers who left her mark on the last period with her feminist philosophy. She strives to create a radical change and transformation within feminism with the idea of 'alternative agency', which she wishes to replace the 'woman' perception presented by classical feminist understandings. This effort requires women to be reimagined and redefined. Parallel to this, the historical meaning of gender will also change and be rewritten, and the incompatibility or opposition between 'gender' and 'gender' will turn into a synthesis. Butler has an important position in both the content and direction of the feminist tradition with her unorthodox views and the very extreme idea of 'queer theory'. She argues that the issue of 'gender' should not be perceived as a phenomenon determined only biologically or by society, and that when evaluated in all its dimensions, it should be realized that it has the power and structure to overturn social, political, cultural and economic processes. From this point of view, it can be said that her views influenced not only the feminist tradition but also many fields from philosophy to psychology, from politics to sociology.The main purpose of our study, Judith Butler and Feminism, is to examine Butler's views on feminism, to outline the concept of woman, the status of women as a subject, and why women are always the oppressed side in societies, based on her criticisms of feminism and her unique philosophy. In addition, this study aims to analyze, evaluate and discuss how Butler deals with the relationship between heterosexuality and homosexuality, based on the queer theory that overturns heterosexual views and foundations, and in this context, the understanding of gender.