Ayfer Tunç'un kapak kızı, yeşil peri gecesi ve Osman romanlarında narsisistik unsurların çözümlenmesi
Narcissist elements in Ayfer Tunç's cover girl, night of the green fairy and Osman novels
- Tez No: 821569
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGÜ VAHAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayfer Tunç, Narsisistik Kuram, Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi, Osman, Ayfer Tunç, Narcissistic Theory, Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi, Osman
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan Ayfer Tunç birbirinden farklı edebi türlerde eserler kaleme almıştır. Geniş bir okur kitlesine ulaşan yazar son yıllarda romanlarıyla dikkat çekse de edebiyat dünyasına ilk olarak öyküleriyle adım atmıştır. Ayfer Tunç nitelikli bir edebi eserde iyi bir hikâyenin sağlam bir kurgu ile birleşmesi gerektiğini savunur ve kendi eserlerini de aynı anlayışla kaleme alır. Tunç yarattığı kurmaca roman kişileriyle hem dönemin Türkiyesine ve toplumsal sorunlara ışık tutar hem de söz konusu roman kişilerinin psikolojilerini çocukluk travmalarına kadar inerek bireyi derinlikli bir şekilde anlatır. Bundan dolayı Ayfer Tunç'un romanlarında yalnızlık, umutsuzluk, geçmişle hesaplaşma sıklıkla karşımıza çıkar. Bu tez çalışmasında Ayfer Tunç'un kendisiyle yapılan söyleşilerde üçleme olarak andığı fakat ayrı ayrı da okunabileceğini söylediği Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve Osman romanlarının kurmaca roman kişileri incelenmiş, söz konusu roman kişilerinin narsisist patolojiye uyum sağladıkları ve dolayısıyla bu açıdan incelenmeye uygun oldukları görülmüştür. Roman kişileri; Sigmund Freud, Heinz Kohut, Otto Kernberg gibi psikanalistlerin geliştirdikleri yaklaşımlar çerçevesinde çözümlenmiştir.“Ayfer Tunç'un Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve Osman Romanlarında Narsisistik Unsurların Çözümlenmesi”başlığını taşıyan bu çalışmanın psikanaliz ve edebiyat alanında yapılan çalışmalara katkı sunması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ayfer Tunç, one of the important writers of contemporary Turkish literature, has written works in different literary genres. Although the author, who has reached a wide readership, has attracted attention with her novels in recent years, she first stepped into the literary career with her stories. Ayfer Tunç argues that a good story should be combined with a solid fiction in a qualified literary work, and she writes her own works with the same understanding. Through the characters she creates in her novels, Tunç illuminates the societal issues and conditions of contemporary Turkey while delving deeply into the psychological landscapes of these characters, often tracing their psyches back to childhood traumas. Consequently, themes of loneliness, despair, and reckoning with the past frequently emerge in her novels. This thesis examines the fictional characters in Ayfer Tunç's novels Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi and Osman, which Tunç refers to as a trilogy, though she notes they can also be read independently. The analysis reveals that these characters align with narcissistic pathology, making them suitable subjects for such scrutiny. The characters are analyzed through the theoretical frameworks developed by psychoanalysts such as Sigmund Freud, Heinz Kohut, and Otto Kernberg. This study, titled“Analysıs of Narcissistic Elements in Ayfer Tunç's Novels Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi and Osman”aims to contribute to the fields of psychoanalysis and literary studies.