The drama triangle in Tess of the D'urberviless by Thomas Hardy and The Bluest Eye by Toni Morrison
Thomas Hardy tarafından yazılan Tess of the D'urbervilles ve Toni Morrison tarafından yazılan The Bluest Eye romanlarında kurban üçgeni
- Tez No: 821644
- Danışmanlar: DR. NİNA CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Drama üçgeni, kurban, kurtarıcı, zorba, Değişim, bağımlılık, öğrenilmiş çaresizlik, bağımlı olma, feminizm, Marksizm, postkolonyal teori, The drama triangle, victim, rescuer, persecutor, The Switch, addiction, learned helplessness, dependency, feminism, Marxism, postcolonial theory
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kurban, kurtarıcı ve zorba olmak üzere üç rolden oluşan ve psikolojideki modern bir kavram olan drama üçgeni, disfonksiyonel birçok ilişkide oluşmaktadır. Bu çalışma drama üçgeninin seçili romanlarda nasıl ortaya çıktığını ve temel nedenini, yani bir kişiyi daha üstün, diğerini ise daha aşağıda olarak niteleyen güç dinamiklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Thomas Hardy tarafından yazılan Tess of the d'Urbervilles ve Toni Morrison tarafından yazılan The Bluest Eye romanlarındaki güç dinamikleri ve drama üçgeni feminizm, Marksizm ve postkolonyal teorilere dayanılarak incelenecek ve değerlendirilecektir. Aslına bakılırsa, bu teoriler bu romanlardaki belirli karakterlerin neden belirli rollere büründüğünü açıklamada en etkili olanlardır. Romanlardaki karakterlerin disfonksiyonel aileleriyle ve başkalarıyla ilişkilerinde drama üçgenini nasıl yaşadıklarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak için önde gelen psikologların tanımları ve açıklamaları kullanılacaktır. 'Değişim,' öğrenilmiş çaresizlik, bağımlılıklar ve bağımlı olma gibi diğer kavramların açıklamaları drama üçgeninin romanlarda nasıl görüldüğünü aydınlatacaktır. Belirtilen analizler ile, bu inceleme drama üçgeninin çeşitli bilim insanları ve psikologlar tarafından öne sürülen kültürel bir kavram olmadığını, bunun yerine; psikolojinin yaygın bir kavramı olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Ki bu durum, romanların farklı dönemlerde yazılmalarına rağmen drama üçgeninin hepsinde belirgin olmasından anlaşılmaktadır. Bu çalışma ayrıca drama üçgenine ve bir tarafın“kurban,”diğer tarafın ise“zorba”olmasına yol açan güç dinamiklerine çözümler sunmaya çalışmaktadır. Tüm bu analizler, drama üçgeni hem edebiyatta hem de hayatta gerçekten yaygın olduğu için, daha fazla edebi esere uygulanması gerektiğini ve karşılaştırmalı edebiyat alanında gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The drama triangle, a modern concept of psychology that involves three roles, the victim, the rescuer and the persecutor, occurs in many dysfunctional relations. This study aims to analyze how the drama triangle reveals itself in the selected novels and its main reason, which is a system of power dynamics that labels one as“the superior”and the other one as“the inferior.”The power dynamics and the drama triangle in Tess of the d'Urbervilles by Thomas Hardy and The Bluest Eye by Toni Morrison will be explained and evaluated through Feminist, Marxist and postcolonial theories. In fact, these theories are the most efficient in explaining why specific characters have certain roles in these novels. To clarify how the characters of the novels experience the drama triangle in their relationships with their dysfunctional families and others, prominent psychologists' definitions and explanations will be used. The clarifications of other concepts, which are 'the Switch,' learned helplessness, addictions and dependency, will also enlighten how the drama triangle works in the novels. With these analyses, the thesis aims to indicate that the drama triangle is not a cultural concept proposed by various scholars and psychologists but a common concept of psychology, which is clearly apparent in all of these novels although they were written in different centuries. All these analyses emphasize that the drama triangle should be applied to more literary works and should not be overlooked in the field of comparative literature, as it is widespread in both literature and true life.