Status of İlkhan in the socio-political organization of the Qashqai Tribe
Kaşkay Eli'nin sosyo-politik örgütlenmesinde İlhan'ın statüsü
  1. Tez No: 821667
  2. Yazar: HOSSEIN SOHRABI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE HİLAL TUZTAŞ HORZUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Kaşkay Eli, İlhan, Şahilu, Sosyo-politik Örgütlenme, Meşruiyet, Aile, Iran, Qashqai Tribe, Ilkhan, Shahilu, Socio-political Organization, Legitimacy, Family
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu antropolojik çalışmada İran'ın güneybatısında yaşayan, şehirliler ve köylüler hariç olmak üzere yaklaşık 96,500 nüfuslu bir göçebe kitlesini barındıran Kaşkay Eli'ni ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı, Kaşkaylar Şahilu ailesine mensup bir İlhan olmaksızın aynı dayanışma, otorite ve bütünlüğe sahip olabilirler miydi sorusuna cevap bulmaktır. Çalışmanın iddiası, nüfus çoğunluğunun Tacik olduğu İran'ın güneyinde yaşayan Kaşkayların sahip olduğu dayanışma ve gücün kaynağının Şahilu ailesine mensup İlhanlar olduğudur. Şahilu ailesinin liderliğinin olmaması hâlinde Kaşkayların dayanışma ve güçlerinin sahip oldukları seviyeye ulaşamayacağı anlaşılmaktadır. Çalışmada kullanılan yöntem literatür taramasıdır. Bu araştırmada kullanılan kaynaklar çoğunlukla 20. yüzyılda Türkçe, Farsça ve İngilizce yazılmış kitap, makale ve tezlerdir. Çalışmadaki temel sorunun cevaplanabilmesi için Kaşkay elinin sosyo-politik yapısı incelenmiştir. İlhanın ve el-altı birimlerin işlevine odaklanılmıştır. Şahilu ailesine mensup İlhanların konumları ile elin inşası ve sürdürülmesindeki işlevlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma neticesinde, Kaşkay elinin teşekkül ve güçlenmesinde Şahilu ailesinin rolü, Kaşkaylar arasında Şahilu ailesi ile İlhanların muteber mevkii, elin korunup takviyesine çalışılan kültürel sisteminin İlhan açısından önemi, İlhanın ve kelanterlerin tireler arası anlaşmazlıkların halli ve mevsimlik göçün tertibi gibi meselelerdeki payları ve daha pek çok konuda veriler elde edilmiştir. Bu verilere dayanarak çalışmanın temel sorusuna verilebilecek cevap, Şahilu ailesine mensup İlhanlar olmaksızın Kaşkayların sahip oldukları dayanışma ve güce ulaşmalarının mümkün olmadığıdır.
Özet (Çeviri)
This anthropological research is related to the Qashqai tribe, which lives in southwestern Iran, and apart from the urban and rural population, it has nearly 96,500 nomadic people. This research answers the question, could the Qashqais have the same solidarity, authority, and integrity without an Ilkhan from the Shahilu family? My claim is based on the fact that the main factor of Qashqai solidarity and empowerment in southern Iran, where the majority of the population is Tajik and non-Turkish, was the Ilkhans from the Shahilu family. And with the leadership of the Shahilu family, the Qashqais could achieve such solidarity and power. The method used in this research is the literature review. The sources used in this research are mostly books, articles, and theses written in Turkish, Persian, and English in the 20th century. To answer the question, I examined the socio-political organization of the tribe. I focused on the role of the Ilkhan and sub-tribal units. My main aim was to show the status and function of Ilkhans, who belonged to the Shahilu family, in forging and keeping tribal unity. And finally, according to the result of this research, such as; The role of the Shahilu family in the formation and gaining the power of the tribe, the vital status of the Shahilu family and the Ilkhans from this family among the Qashqais, the importance of the cultural system of the tribe for the Ilkhan and the efforts to preserve and strengthen it, and the role of the Ilkhan in confirmation the Kelanters of clans, settlement of clans disputes and planning for pastoral migration, etc. There is a positive answer to my question in the literature about the Qashqai tribe.