Factors affecting the relationship between internal audit and external audit in banks and their impact on strengthening the internal control system and reducing the cost of external auditing
Bankalarda iç denetim-dış denetim ilişkisini etkileyen faktörler ve iç kontrol sisteminin güçlendirilmesine ve dış denetim maliyetinin azaltılmasına etkisi
  1. Tez No: 821702
  2. Yazar: GEHAD KHALED LABEEB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç denetim, dış denetim, iç kontrol sistemi maliyetinin düşürülmesi, Internal audit, external audit, internal control system, reducing the cost
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da faaliyet gösteren bankalarda iç denetim ve dış denetim ilişkisini etkileyen faktörleri ve bunların iç kontrol sisteminin güçlendirilmesine ve dış denetim maliyetlerinin düşürülmesine etkisinin iç denetçiler ve dış denetçiler açısından belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için birincil ve ikincil verilere dayanılarak çalışmanın konusu ve amaçları ile orantılı bir anket tasarlanmış ve bankalarda denetim yapan dış denetçiler ile çalışan iç denetçilere (262) anket dağıtılmıştır. İstanbul'da faaliyet gösteren bankalarda Geri kazanım oranı (%100) olan (262) ankette, çalışma, çalışma değişkenlerini tanımlamak ve analiz etmek için tanımlayıcı istatistiksel analiz yöntemine dayanıyordu. Çalışmanın sonuçlarının, iç kontrol sistemini güçlendirerek ve dış denetçi ücretlerini azaltarak bankalar için etkinlik sağlamada iç denetim ve dış denetim arasındaki ilişkinin tamamlayıcı rolünün etkisini gösterdiği yer. Denetim komitesinin, iç denetçi ile dış denetçi arasındaki tamamlayıcı ilişkiyi ve dış denetçinin iç denetçinin çalışmasına olan güvenini güçlendirmede rolünü oynaması ve ayrıca iki tarafın karşılıklı mesleki gelişim sağlamak için mesleki gelişim taahhüdünde bulunması. Güven ve iki taraf arasında etkili ve düzenli iletişim ve istişarenin varlığı. Çalışma, çeşitli önerilerle sona erdi. Bunlardan en önemlisi, Denetim Komitesi'nin iç ve dış denetçiler arasındaki işbirliği fırsatlarını artırmak için tavsiye sağlamadaki rolünü tam olarak oynaması gerektiğidir. Bankacılık sektöründeki gelişmelere ayak uyduran profesyoneller, mükerrerliği önlemek ve etkin denetim sağlamak için iş planlarını iletmeye ve tartışmaya istekli olmak.
Özet (Çeviri)
From the viewpoints of internal auditors and external auditors on banks located in Istanbul, this study looked for to discover the variables influencing the interaction between internal audit alongside external audit, as well as their effects on improving the internal control system and lowering the cost of external audit. In order to achieve its aims, the study developed a questionnaire that was appropriate for the study's subject and objectives, and (262) questionnaires were delivered to external auditors who do audits on banks and to internal auditors employed by banks operating in Istanbul. Utilizing (262) questionnaires with a 100% recovery rate, the study employed the descriptive statistical analysis technique to identify and evaluate the study variables. The study's conclusions demonstrated how vital it is for internal audit with external audit to play complimentary roles in attaining performance for banks by bolstering the internal control system and minimizing the external auditor's fees. The audit committee is crucial in encouraging the mutually beneficial connection between the internal auditor and the external auditor as well as the external auditor's dependability on the internal auditor's function. It is also crucial in fostering the two parties' dedication to continuous learning in order to foster mutual competent trust. These elements all work together to enhance the partnership, coupled with the two sides' regular and efficient communication and consultation. The study's conclusion included a number of recommendations. The audit committee must correctly do its duty by outlining requirements that will improve the chance of cooperation between internal and external auditors, with that being the most important.. The professional should remain up to date on developments in the banking industry and be willing to interact and discuss their business goals in order to reduce redundancy and complete effective audits.