Karanlık üçlünün iş performansı üzerindeki etkisi
The effect of dark triad on job performance
- Tez No: 821897
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Karanlık Üçlü, Performans, İş Performansı, Personality, Dark Triad, Performance, Job Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kişilik, insanları birbirinden ayıran bir özellik olduğu gibi onların tutumlarını şekillendiren bir yapıya da sahip olduğu için gerek sosyal hayatta gerek çalışma hayatında bireyin birçok davranışını etkileyecektir. Dolayısıyla kişilik konusu hem toplumsal hayatta hem de çalışma hayatında önemli bir yere sahiptir. Bireyin kişiliğinin örgütsel açıdan önem arz etmesi ve özellikle son dönemde negatif örgütsel davranış alanının popüler hale gelmesiyle birlikte farklı kişilik kavramları gündeme gelmiştir. Bu kapsamda“Karanlık Üçlü”olarak adlandırılan“Narsisizm, Makyavelizm ve Psikopati”kavramları da önem kazanmıştır. Kişilik özellikleri ile ilgili yapılan çalışmalar uzun yıllardır literatürde yer almasına rağmen“Karanlık Üçlü”olarak isimlendirilen“Narsisizm, Makyavelizm ve Psikopati”gibi kişilik özellikleri araştırmalara yeni konu olmaya başlamıştır. Bu araştırmanın amacı karanlık üçlünün (narsisizm, makyavelizm, psikopati) iş performansı üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma farklı sektörlerde çalışan 404 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre narsisizmin iş performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan karanlık üçlü kişilik özelliklerinden makyavelizm ve psikopatinin iş performansı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since personality is a feature that distinguishes people from each other and also has a structure that shapes their attitudes, it will affect many behaviors of the individual both in social life and working life. Therefore, the subject of personality has an important place in both social life and working life. Different personality concepts have come to the fore with the importance of the individual's personality in terms of organization and the popularity of negative organizational behavior especially in the last period. In this context, the concepts of“Narcissism, Machiavellianism and Psychopathy”, which are called the“Dark Triad”, have also gained importance. Although studies on personality traits have been in the literature for many years, personality traits such as“Narcissism, Machiavellianism and Psychopathy”, which are called the“Dark Triad”, have started to be a new subject for research. The purpose of this research is to determine the effect of dark triad (Narcissism, Machiavellianism, Psychopathy) on job performance. The research was carried out with 404 people working in different sectors. According to the results of the research, it was revealed that narcissism has a positive and significant effect on job performance. On the other hand, it was determined that machiavellianism and psychopathy, which are dark triad personality traits, do not have a significant effect on job performance.