Sağlık sosyolojisi bağlamında acil servis hizmetlerinin çalışan ve hizmet alan gözünden değerlendirilmesine yönelik nitel bir araştırma Bursa Yıldırım ilçesi örneği
A qualitative research on the evaluation of emergency services in the context of health sociology from the persons of employee and service receiver Bursa Yıldırım district example
  1. Tez No: 821978
  2. Yazar: NEJDET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Sağlık hizmetleri, Şiddet, Emergency service, Health care, Violence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Acil servisler, hayati tehlikesi olan ve acil müdahale edilmesi gereken hastalara gerekli müdahalenin yapıldığı alanlardır. Kendini acil olarak gören her hasta acildir ilkesiyle 7 gün 24 saat hizmet veren birimlerdir. Çalışma, bu birimlerin verdiği hizmeti ve bu birimde çalışanlarla hizmet alanların birbirlerine karşı düşüncelerini değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışmada, Bursa ili Yıldırım ilçesinde acil servislere başvuran hastalarla, hastanelerin acil servisinde doktor, hemşire, veri personeli ve güvenlik olarak görev yapan personellerle yaptığımız görüşmelerden elde edilen veriler kullanıldı. Acil servise devamlı başvuran vatandaşlarla yüz yüze görüşme yapılarak acil servise ve acil servis çalışanlarına karşı genel düşünceleri değerlendirilmeye çalışıldı. Diğer taraftan doktor, hemşire, veri personeli ve güvenlik görevlisi olarak görev yapan acil servis çalışanlarıyla yüz yüze görüşme yapıldı. Bu görüşmelerde önceden belirlenen açık uçlu sorularla acil servislerin yoğunluğu, fazla çalışma süreleri, şiddete karşı korunma yolları ve hukuki güvenceleri, ekonomik durumları, kurum içi iletişim, hastane çevresinin kültürel yapısı ve hastalık arasındaki ilişki, medya ve sosyal medyanın etkisi gibi birçok konu görüşüldü. Vatandaşın acil servislere karşı olumsuz düşünceler içerisinde olmasına neden olan ve aslında görülmeyen etkenler anlaşılmaya çalışıldı. Sosyoloji bağlamında sağlık, sağlık ve kültür ilişkisi, sağlık ve iletişim, medya ve sosyal medyanın sağlık iletişimine etkisi, kurum içi iletişim gibi konularlrın acil servis çalışanı ve hizmet alanlar arasındaki ilişkide ne kadar belirleyici olduğu araştırıldı. Araştırma sonucunda bu konuların sağlık çalışanı ve hizmet alanlar arasındaki iletişimde doğrudan ve dolaylı olarak etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üzerinde önemle durulması gereken konuların başında şiddet olgusu gelmektedir. Şiddet kanayan yara olmaya devam ederken bu konuda alınan önlemlerin yetersizliği ve sadece teoride kalması sağlık çalışanlarınında hayal kırıklığı yaratmaktadır. Davaların yıllar sürdüğünü ve ne için şikâyet ettiklerini bile unuttuklarını anlatan çalışanlar, bir sonuç çıkmaması ve yapanın yanına kar kaldığı için çoğu zaman şikâyet bile etmediklerini aktarmışlardır. Medyada sağlıkta şiddet haberleri yapılırken kullanılan dilin bile çoğu zaman zedeleyici olduğunu dile getiren çalışanlar, bu haberler hiç medyada çıkmasa sağlık çalışanlarının dövülmesi fikri kimsenin aklına gelmez demektedirler.
Özet (Çeviri)
Emergency departments are areas where necessary interventions are made to patients who are life-threatening and need urgent intervention. They are units that serve 24 hours a day, 7 days a week with the principle that every patient who sees himself as an emergency is urgent. The study was carried out to evaluate the service provided by these units and the opinions of the employees and service recipients in this unit against each other. In the study, the data obtained from the interviews we conducted with the patients who applied to the emergency services in the Yıldırım district of Bursa, with the doctors, nurses, data personnel and security personnel in the emergency services of the hospitals were used. Face-to-face interviews were made with the citizens who regularly applied to the emergency service, and their general thoughts towards the emergency room and emergency service personnel were tried to be evaluated. On the other hand, face-to-face interviews were conducted with emergency service workers working as doctors, nurses, data personnel and security guards. In these interviews, many issues such as the intensity of the emergency services, overtime hours, protection against violence and legal guarantees, economic conditions, internal communication, the cultural structure of the hospital environment and the relationship between the disease, the effect of the media and social media were discussed with predetermined open-ended questions. It has been tried to understand the factors that cause the citizens to have negative thoughts about the emergency services and which are not actually seen. In the context of sociology, it was investigated how the issues such as health, health and culture relationship, health and communication, the effect of media and social media on health communication, internal communication are determinant in the relationship between emergency service workers and service recipients. As a result of the research, it has been concluded that these issues are directly and indirectly effective in the communication between health workers and service recipients. Violence is one of the most important issues to be considered. While violence continues to be a bleeding wound, the inadequacy of the measures taken in this regard and the fact that it remains only in theory creates disappointment for health workers. Employees who said that the lawsuits lasted for years and that they forgot what they were complaining about, stated that they often did not even complain because there was no result and the perpetrator was left behind. Employees who state that even the language used while reporting violence in health in the media is often damaging, say that if these news were not published in the media, no one would think of beating healthcare workers.