مختصر المؤتلف والمختلف في أسماء الشعراء وألقابهم للآمدي للشيخ وحدي الرومي، إبراهيم بن مصطفى (ت. 1126ه)
Şeyh Vahdî er-Rûmî İbrahim b. Mustafa'nın (Ö. 1226) Muhtasaru'l-Muhtelif ve'l- Muhtelif fî Esmâi'ş-Şuarâ ve Elkâbihim isimli eseri) isimli eserinin tahkik ve analizi)'
- Tez No: 822176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapça, el-Mü'telif ve'l-Muhtelif, Âmidî, Vahdî er-Rûmî, Tahkik, Arabic. al-Mu'telif wa al-Muhtelif. Al-Amidi. Wahdi al-Rumi. investigation
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tezde Âmidî'nin (ö. 371) Muhtelif ve'l-Muhtelif isimli eserine Şeyh Vahdî er-Rûmî tarafından yapılan ihtisar çalışmasının tahkik ve analizi yapılmıştır. Eserde Arap şairlerin biyografileriyle ilgili yapılan en önemli çalışmalardan birinin ihtisarı yapılmıştır. Âmidî'nin kitabı konuyla ilgili yazılan en eski kaynak olarak kabul edilir. Ayrıca bazı şairlerinin biyografilerini sadece bu kitapta bulunmaktadır. Şeyh Vahdî, Âmidî'nin hatayla atladığı şairleri ilave etmiş, tashif ve tahriflerini düzeltmiştir. Araştırmada iki yazma nüsha kullanılmıştır. Bunlardan ilki Nuruosmaniye (Nr. 4983) diğeri ise Aşır Efendi (Nr. 439) kütüphanesinde yer almaktadır. Müellifin şahsi ve ilmi hayatı hakkında bilgi verilirken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Yazma nüshalardan hareketle metnin yazılması, harekelendirilmesi, nüshaların karşılaştırılması, görüşlerin asli kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesinde talik ve tahkik yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır: Vahdî Efendi birçok ilimle ilgili kitap yazan ansiklopedik alimlerdendir. Aralarında Âmidî'nin kitabının da olduğu birçok kitabı kısaltmayı başarabilen benzersiz bir zihniyetle tanınır. Vahdî Efendi sadece kitabı ihtisar edip, Âmidî'nin görüşlerine tabi olmamış, bazı şairlerin nesebi hakkında Âmidî'nin eserinde yer almayan bilgiler eklemiştir. Müellifin Âmidî'ye muhalefet ettiği fazla bilinmeyen içtihadları vardır. Bazı alimlerin görüşlerini benimseyerek kimi konularda Âmidî'ye muhalefet etmiştir. Bu durum görüş ayrılığı ve bakış açısı farklılığı olarak ifade edilebilir. Vahdî Efendi şairlerin hayatlarıyla ilgili nadir bilinen yorumlar ilave etmek için birçok konuda Âmidî dışındaki kaynaklara atıf yapmıştır. Lafzi farklılıklar, şairler hakkında yapılan yergi ve övgüler, fazilet ve haberlere işaret etme bu konulara örnek olarak verilebilir. Hayatları hakkında Arap Edebiyatı kitaplarında bilgi bulunan Cerîr, Cümeyl, Ümmü Kays, A'şî gibi meşhur şairlerin biyografileriyle ilgili detaylı bilgi vermeme hususunda Âmidî'ye tabi olmuştur. Şairlerin nesebini tashih ederken hatalar yapsa da bu, kitabın ilmî değerini azaltmaz. Vahdî Efendi'nin Âmidî'nin hatalarını düzeltmesi önemli bir araştırma ve inceleme konusudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to study and investigate a brief book about the different and different in the names and titles of poets by Al-Amdi (d. 370 AH), which was written by Sheikh Ibrahim bin Mustafa, famous for Wahdi Al-Roumi (d. 1126 AH), contained biographies of some poets that we can only find in it, and Sheikh Wahdi added to it what was inadvertently omitted by Al-Amdi or what was mistaken in it by correction or distortion. This study used two written copies: the first is a library copy Noor Osmaniye (preserved No. 4983), and the second is the copy of Asher Effendi Library (preserved No. 439). The study followed the descriptive-historical approach when translating the author and his scientific biography, and the method of investigation and commentary in the verified text by copying the manuscript copies, adjusting and comparing them, and attributing the narrations to its approved sources. The most important results of this study are the following: Imam Wahdi Al-Roumi is one of the encyclopedic scholars who wrote in most of the sciences, and is characterized by a unique mentality through which he was able to abbreviate many books, including: Al-Amidi's book, and the author was not just an abbreviator, nor was he A follower of all that Al-Amdi went to, but rather added what Al-Amdi omitted in the lineage of some poets, and he also has unique jurisprudence in which he contradicted Al-Amdi, and he did not follow his path in some places, following the sayings of other scholars, and this is a matter of difference of opinion and divergence of points of view. Sheikh Wahdi in many places relied on other sources than Al-Amidi's book to add some comments on the life of the poets, such as mentioning some verbal differences or what was said of praise or disparagement of the poet, or referring to a virtue or some news. The author Al-Amidi agreed not to mention details about the famous poets such as: Jarir, Jamil Buthaina, Imru' al-Qais and al-Asha, and other who are frequently mentioned in the books of Arabic literature. Sheikh Wahdi made mistakes while correcting the lineages of poets, but this does not diminish the scientific value of the book, since his corrections on Al-Amdi are important and deserve study and consideration.