Criticizing the liberal conception of citizenship and the work of Benjamin Barber as an alternative
Liberal vatandaşlık kavramının eleştirisi ve bir alternatif olarak Benjamin Barber'in çalışması
  1. Tez No: 82226
  2. Yazar: KORAY TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: CEM DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Citizenship, Liberalism, Jean Jacques Rousseau, Benjamin Barber, Strong Democracy IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz LIBERAL VATANDAŞLIK KAVRAMININ ELEŞTİRİSİ VE BİR ALTERNATİF OLARAK BENJAMIN BARBER'IN ÇALIŞMASI Tütüncü, Koray Yüksek Lisans, Siyaset Bilim ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. Cem Deveci Eylül 1999, 128 sayfa Bu tez liberal vatandaşlığı, demokratik yaşam biçiminin genişletilmesi ve derinleştirilmesi konusunda vazgeçilmez olan vatandaşlık pratikleri üzerindeki kısıtlayıcı etkileri açısından eleştirmek amacındadır. Her ne kadar vatandaşlık kavramını algılaşıyımız liberalizm tarafından belirleniyorsa da, Antik Yunan'da da tanık olunan farklı vatandaşlık kavramlaştırmalarına sahip olduğumuz çalışmanın argümanlarındandır. Liberal vatandaşlık görüşüne karşı alternatiflerin olduğu ya da olabileceği anımsaması bize liberalizmin sınırlılıklarının ötesine gidebilme ve“vatandaşlık”kavramını demokratikleştirme şansı vermektedir. Buna ilişkin olarak, Jean Jacques Rousseau'nun siyasi aktiviteye ve vatandaş katılımına yönelik güçlü değinişi liberal vatandaşlık kavramının erken dönem eleştirisi olarak incelenmiştir. Ardından, çalışma Benjamin Barber'ın liberal vatandaşlığa çağdaş karşıçıkışının sunumu ve tartışılmasıyla devam etmektedir. Bu düzeyde, odak noktası genel olarakBarber'ın çalışmalarında ve özel olarak da“Güçlü Demokrasi”önerisinde liberal vatandaşlığa karşı bir alternatif bulma olanağıdır. Sonuç olarak, Barber'ın çalışması bizi liberal vatandaşlığın temelci doğasından uzaklaştırması dolayısıyla demokratik vatandaşlık için bir anahtar vermektedir. Ne var ki, Barber'ın vatandaşlık paradigması tarihsel perspektifi, vatandaşlık dışı kimlik rollerini ve, güç ilişkilerini incelemeyi ihmal ettiği için“ilerici”içeriğinden uzaklaşarak liberal söylemin bir parçası haline gelmektedir. Anahtar Sözcükler : Vatandaşlık, Liberalizm, Jean Jacques Rousseau, Benjamin Barber, Güçlü Demokrasi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICIZING THE LIBERAL CONCEPTION OF CITIZENSHIP AND THE WORK OF BENJAMIN BARBER AS AN ALTERNATIVE Tütüncü, Koray M.Sc, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Cem Deveci September 1999, 128 pages This thesis aims to criticize the liberal citizenship in terms of its restraining effect on the existing citizenship practices which are indispensable for extending and deepening democratic way of life. The study argues that, although most of our perception of citizenship is determined by liberalism ; we have different conceptualization of citizenship which can be witnessed in Ancient Greece. Recalling that there has been and there may be alternatives to- liberal view of citizenship can give us the chance to go beyond the confines of liberalism and to democratize citizenship. In this respect, the ideas of Jean Jacques Rousseau are examined as the earliest attack to the liberal conception of citizenship in terms of his strong emphasis on political activity and participation of citizens. The study continues with presenting and discussing Benjamin Barber's contemporary challenge to liberal citizenship. At this level, the main focus is on the possibility of finding an alternative to liberal citizenship in Barber's work, in general, and his suggestion for iiistrong democracy, in particular. The main conclusion of this study is that, although Barber's work gives us a key for democratic citizenship by urging us to take our distance from foundationalist aspects of liberal citizenship, his citizenship paradigm is divorced from its“progressive”content, and becomes a part of liberal discourse due to the fact that its evaluation of citizenship neglects the historical perspective, the role identities other than citizenship and the examination of power relations.