The Effect of the communication skills training program on childrens loneliness and assertiveness level
İletişim becerileri eğitiminin çocukların yalnızlık ve atılganlık düzeyine etkisi
- Tez No: 82228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim Becerileri, Atılganlık, Yalnızlık vı, Communication skills, Assertiveness, Loneliness IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz İLETİŞİM BECERİLERİ EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN YALNIZLIK VE ATILGANLIK DÜZEYİNE ETKİSİ Şahin, Rukiye Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayhan Demir Eylül, 1999 Bu çalışma iletişim becerileri eğitiminin çocukların yalnızlık ve atılganlık düzeylerine etkisini araştırmıştır. Bu çalışmanın örneklemi 40 beşinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çocukların yirmisi kontrol grubu için (on kız ve on erkek), yirmisi deney grubu (on iki kız ve sekiz erkek) için seçilmiştir. Öğrencilerin atılganlık düzeyi Topukçu (1982) tararından geliştirilen atılganlık ölçeği ile ölçülmüştür. Sosyal Doyum Ölçeği ise öğrencilerin yalnızlık düzeyini ölçmek için kullanılmıştır. Ölçek Tarhan (1996) tarafından Türkçe'ye adapte edilmiştir.Çalışma Mamak'ta bulunan“Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu”nda gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar deney grubunun atılganlığın artmasında ve yalnızlığın azalmasında kontrol grubundan daha fazla geliştiğini göstermiştir. İletişim Becerileri Eğitimi Programı deney ve kontrol grubunun yalnızlık ve atılganlık ön test puanlan arasındaki anlamlı farkı eğitimin sonunda ortadan kaldırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE COMMUNICATION SKILLS TRAINING PROGRAM ON CHILDREN'S LONELINESS AND ASSERTIVENESS LEVEL Şahin, Rukiye M. S., Department of Educational Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan Demir September, 1999 This study investigates the effect of communication skills training on children's loneliness and assertiveness level. The sample of this study is composed of forty students at fifth grade. Twenty of the students are selected for the control group (ten girls and ten boys) and twenty of them for the experimental group (twelve girls and eight boys). The assertiveness level of students is measured by Topukçu's (1982) Assertiveness Scale. Loneliness and Social Dissatisfaction Scale is used for measuring the students' loneliness level. This scale is adapted to Turkish by Tarhan (1996). mThe study is carried out in“Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu”in Mamak. The results showed that the experiment group improved more than the control group for increasing assertiveness and decreasing loneliness. The communication skills training program removed the significant difference between experiment and control groups' pre-test scores of loneliness and assertiveness at the end of training.