Empatik iletişim eğitiminin okulöncesi çocuğa olan annelerin empatik beceri düzeylerine etkisi
The effects of empathic communication training on the levels of empathic skills of mothers with preschool children
- Tez No: 133975
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. FULYA TEMEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Empathy, Empathy Skills, Empathy Training, Empathic Communication, Empathic Listening and Response
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Empatik İletişim Eğitiminin Okulöncesi Çocuğu Olan Annelerin Empatik Beceri Düzeylerine Etkisi Bu araştırma, okulöncesi çocuğu olan annelere verilen“Empatik İletişim Eğitimi”nin annelerin empatik beceri düzeylerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır Araştırmanın örneklemi, 2002-2003 Öğretim yılında Ankara İli Yenimahalle İîçesi'nde ME.B.'na bağlı Müjgan Karaçalı İlköğretim Okulu ile İstiklal İlköğretim Okulu Anasınıfı'na devam eden çocukların annelerinin listesinden tesadüfi yolla seçilmiştir. Deney grubu 17, kontrol grubu 17 olmak üzere toplam 34 anneden oluşmuştur. Araştırmada Ön test, son test ve kontrol gruplu araştırma deseni içinde çalışılmıştır. Bu çalışmada, deneysel işlemde kullanılmak üzere araştırmacı tarafından“Empatik İletişini Eğitimi”programı hazırlanmıştır. Bu program çerçevesinde, deney grubu ile haftada iki gün 90 'ar dakikalık 10 oturumluk eğitini sürdürülmüştür. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmemiştir. Araştırmaya katılan annelerin empatik beceri düzeylerini belirlemek için“Eıripatik Beceri Ölçeği B- Formu (EBÖ-B Formu)”(Dökmen 1988) kullanılmıştır. EBÖ - B Formu, ''Empatik İletişim Eğitimi“ öncesinde, deney grubuna ön test, eğitim sonrasında ise son test, eğitimden bir ay sonra da tekrar test olarak uygulanmıştır. Aynı form kontrol grubuna ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada, deneysel işlemden elde edilen verilerin analizinde, tiki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi”, 'iki Eş Arasındaki Farkın Önemlilik Testi“, 'Mann-Whitney Ü Testi”,“Basit Korelasyon Analiz”inden Pearson Korelasyon Katsayısı“ ve **Ki - Kare Testi”kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının son test sonuçlarına göre^ deney grubunun empatik beceri düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir gelişme olduğu11 saptanmıştır (p0.05). Anahtar Kelimeler : Empati, Empatik Beceri, Ernpati Eğitimi, Empatik İletişim, Empatik Dinleme ve Cevap Verme.
Özet (Çeviri)
uı ABSTRACT The effects of Empathic Communication Training on the levels of empathic skills of mothers with preschool children. The aim of the study was to analyse how the“Empathic Communication Training”affected the levels of empathic skills of mothers with preschool children. The study population was chosen from the list of mothers whose children were attending the preschool class of Müjgan Karaçalı Elementary School and istiklal Elementary School under the organization of the Ministry of Education in Yenimahalle district of Ankara. A total of 34 mothers weie randomly selected and divided into two groups. Both groups, control and experimental, included 17 mothers. There was a pretest, a posttest and a control group in the design of the study. The researcher prepared an“Empathic Communication Training Program”for the experimental group. Regarding this program, the experimental group was trained by the researcher. The training program was organized as 10 sessions that lasted 90 minutes twice a week. The training program was not given to the control group.“Empathic Skjlls Scale B Form (EBÖ-B Form)”(Dökmen, 1988) was used to assess the levels of empathic skills of the mothers participating the study. The EBÖ-B form was given to the experimental group as a pretest before the“Empathic Communication Training”and as a posttest following the training and as a retest one month a$er the training. The EBÖ-B form was given to the control group as a pretest and posttest The data was analised by the“t-Test For Independent Samples”,“t-Test For Paired Sampjes”,“Mann- Whitney U Test”,“Simple Correlation Analysis (Pearsqn Correlation Coefficient)”and“Chi-Square Test”. The posttest results of the experimental and control group indicated a significant improvement in the levels of empathic skills of the experimental groupIV (p0.05).