E-ticaret sitelerindeki ürün yorumlarının incelenmesi: X Y Z kuşağı üzerine bir araştırma
Analyzing product reviews on e-commerce sites: A study on generation X Y Z
- Tez No: 822281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KARAMEHMET ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Online Alışveriş, Online Yorum, E-Commerce, Online Shopping, Online Review
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte tüketiciler ürünler hakkında bilgi almak için çevrimiçi platformları tercih etmektedirler. Bu platformlar tüketicilerin ürünler hakkında deneyimlerini paylaşmalarına olanak sağlamaktadır .Bu çalışmada elektronik ticaret sitelerindeki ürün yorumlarının tüketicilerin ürün satın alması üzerinde olumlu veya olumsuz herhangi bir etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma çalışması nitel araştırma yöntemine dayalı olarak yapılmış ve araştırmada odak grup görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında e ticaret platformlarında alışveriş yapan veya yapmayan X,Y,Z kuşağından tüketiciler katılmıştır. Bu kuşakların her birinden altışar kişilik gruplara 11 adet soru yöneltilmiştir. Katılımcıların verdikleri cevaplara göre ürün yorumlarının tüketici satın alımlarına etkisi olup olmadığı analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan araştırma çalışmasından hareket ile toplanan veriler araştırmanın sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of the Internet, consumers prefer online platforms to get information about products.These platforms allow consumers to share their experiences about products.This study aims to determine whether product reviews on electronic commerce sites have any positive or negative impact on consumers' product purchases. The research study was conducted based on qualitative research method and focus group interview technique was used in the research. Within the scope of the study, consumers from generations X, Y, Z, who shop on e-commerce platforms or not, participated in the study. 11 questions were asked to groups of six people from each of these generations. According to the answers given by the participants, it was analyzed and interpreted whether product reviews have an impact on consumer purchases. The data collected from the research study were evaluated in the conclusion part of the research.