Ebelerin tükenmişlik durumları ile etik duyarlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between midwives burnout and their moral sensitivity
- Tez No: 822453
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Burnout, Moral sensivity, Midwife
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tanımlayıcı olarak gerçekleştirilen bu araştırma ebelerin tükenmişlik durumlarının ahlaki duyarlılığa etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Veriler çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. 2019 yılında Sağlık İstatistikleri Yıllığında İstanbul il sınırlarında özel ve kamu hastanelerinde görev yapmakta olan ebe sayısı 5,945 olarak belirlenmiştir. Güç analizi sonucunda %95 hata payı ile 361 ebe olarak belirlenmiş ve kriterler çerçevesinde 387 anket değerlendirilmeye alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik ile T-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), pearson korelasyon analizleri ve post Hoc analizlerinden faydalanılmıştır. Çalışmamızda Ahlaki Duyarlılık Anketinin Cronback Alfa Değeri 0,83, Maslach Tükenmişlik envanterinin ise 0,93 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre ebelerin tükenmişlik toplam puanı 38,2, ahlaki duyarlılık toplam puanı ise 74,0 ile orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Tükenmişlik toplam ve alt ölçek puanları ile ahlaki duyarlılık alt ölçek puanları arasında negatif ve pozitif yönlü ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Yaş, medeni durum gibi kişisel özellikler, çalışma yılı, birimi gibi iş ile ilgili özellikler ve etik eğitim, etik kod bilme gibi etik ile ilgili özellikler ebelerin tükenmişlik durumlarını ve bu yolla ahlaki duyarlılıklarını etkilemektedir. Sonuç olarak ebeler birçok etmen nedeniyle tükenmişlik yaşamakta ve ahlaki duyarlılık düzeyleri ve ebelik bakımının niteliği etkilenmektedir. Ebelerin, tükenmişlik yaşamalarının engellenmesi ahlaki duyarlılık düzeylerinin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlayabilmektedir. Bu nedenle etik ile ilgili konularda eğitimler düzenlenmesi, çalışma şeklinin ve vardiya sisteminin düzenlenmesi, birim içi iletişimin geliştirilmesi ve konu ile ilgili farklı örneklemlerde nitel ve nicel çalışmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to examine the effect of burnout status of midwives on moral sensitivity. Data were collected through an online survey. In 2019, the number of midwives working in private and public hospitals in Istanbul was determined as 5,945 in the Health Statistics Annual Report. As a result of the power analysis, 361 midwives were determined with a 95% margin of error and 387 questionnaires were evaluated within the framework of the criteria. Descriptive statistics, T-test, one-way analysis of variance (Anova), Pearson correlation analysis and post Hoc analysis were used to evaluate the data. In our study, the Cronback Alpha Value of the Moral Sensitivity Questionnaire was 0.83 and the Maslach Burnout Inventory was 0.93 According to the results of the study, it was determined that the total burnout score of midwives was 38.2 and the total score of moral sensitivity was 74.0, which was at a moderate level. It was detected that there were negative and positive relationships between burnout total and subscale scores and moral sensitivity subscale scores. Personal characteristics such as age, marital status, work-related characteristics such as years of work and unit, and ethical characteristics such as ethical training and ethical code knowledge affect the burnout status of midwives and thus their moral sensitivity. As a result, midwives experience burnout due to many factors and their level of moral sensitivity and the quality of midwifery care are affected. Preventing midwives from experiencing burnout can contribute to the protection and development of their moral sensitivity levels. Therefore, it is recommended to organize trainings, to improve the working style and shift system, to develop communication within the unit, and to conduct qualitative and quantitative studies in different samples on the subject.