Effects of watching videos and discussion as pre-reading activities on the reading skills of EFL learners
Okuma öncesi aktiviteler olarak video izleme ve tartışmanın İngilizce öğrenenlerin okuma becerileri üzerindeki etkileri
- Tez No: 822547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okuma öncesi aktiviteler, İngilizce öğrenenler, okuma becerileri, okuduğunu anlama, akıcı okuma, pre-reading activities, EFL learners, reading skills, reading comprehension, oral reading fluency
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma, okuma öncesi aktiviteler olarak video izlemenin ve tartışmanın İngilizce öğrenenlerin okuma becerileri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, bahsedilen ön okuma etkinliklerinin İngilizce öğrencilerin okuduğunu anlama ve akıcı okuma becerileri üzerindeki etkisini karşılaştırmak için tasarlanmıştır. Ayrıca, çalışmada, İngilizce öğrenenlerin okuma öncesi etkinliklere yönelik görüş ve duygularının keşfedilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışmada, hem nicel hem de nitel verilerin kullanıldığı karma yöntem deseni kullanılmış ve çalışmanın katılımcıları olarak Erzurum'daki özel bir dil merkezinden B1 seviyesindeki 20 İngilizce öğrencisi seçilmiştir. Nicel veriler, okuma parçalarına yönelik okuma anlama testleri ve ses kayıtları aracılığıyla toplanmış ve bağımlı örneklemler t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel verilerini toplamak için görüşmeler yapılmış ve görüşme sonuçları ise betimsel analiz yöntemi ile temalara ve kodlara dönüştürülerek analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmanın bulguları, okuma öncesi aktivite olarak tartışma uygulamasının, İngilizce öğrenenlerin sözlü okuma akıcılığını geliştirmede okuma öncesi aktivite olarak video klipler uygulamaktan daha etkili olduğunu göstermektedir. İstatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamasına rağmen, bulgular öğrencilerin okuma öncesi tartışma uygulamasında, okuma öncesi etkinliği olarak video klipte uygulamasına göre okuduğunu anlama testinde daha iyi performans gösterdiğini göstermektedir. Ayrıca uygulama sonrası görüşme sonuçları, katılımcıların okuma öncesi etkinliklerden memnun olduklarını göstermektedir. Okuma öncesi etkinliklerin kendileri için ilginç ve yeni bir deneyim olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcılar hem okuma öncesi etkinliklerin okuduğunu anlama becerilerini hem de sözlü okuma akıcılığını geliştirmede etkili olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuçlar: Bu çalışmadan, video izlemeye kıyasla okuma öncesi etkinlik olarak tartışmanın İngilizce öğrencilerinin okuduğunu anlamalarını geliştirmede ve sözlü okuma akıcılığı performanslarında önemli ölçüde etkili olduğu sonucuna varılabilir. Ek olarak, İngilizce öğrenenler okuma öncesi etkinliklere olumlu bakmaktalar. Ayrıca katılımcılar, hem okuma öncesi etkinliklerin okuduğunu anlama becerilerini hem de sesli okuma akıcılığını geliştirmede etkili olduğunu belirtmektedirler. Buna göre, öğretmenler bu çalışmanın bulgularını dikkate alarak daha etkili bir ön okuma stratejisi planlayabilir ve tasarlayabilirler.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to investigate the effects of watching video and discussion as pre-reading activities on the reading skills of EFL learners. The study is designed to examine the effects of those pre-reading activities on EFL learners' reading comprehension and reading fluency. In addition, the study is purposed to explore the opinions and feelings of the EFL learners toward the pre-reading activities. Method: In this study, a mixed-method design that uses both quantitative and qualitative data was used, and a group of 20 B1 Level EFL learners were selected from a private language center in Erzurum as the participants of the study. The quantitative data were collected through reading comprehension tests and voice recordings of reading passages and analyzed using paired samples t-tests. In addition, structured-interviews were conducted to collect the qualitative data of the study, and the interview results were transformed into themes and codes for descriptive analysis. Findings: The findings of the study show that the implementation of discussion as pre-reading activity is more effective than implementing video clips as pre-reading activity in improving oral reading fluency of EFL learners. Although there are no statistically significant differences, the results indicate that the students in the pre-reading discussion performed slightly better on the reading comprehension test than they did in the video clip as a pre-reading activity. In addition, the results of the post-experiment interview indicate that the participants were satisfied with the pre-reading activities. They stated that the activities were interesting and a new experience for them. Furthermore, the participants expressed that both pre-reading activities were effective in improving their reading comprehension and oral reading fluency. Conclusion: It can be concluded from this study that discussion as pre-reading activity was slightly effective in improving the reading comprehension of EFL students and significantly effective in improving oral reading fluency performance of the EFL students rather than watching video clips as a pre-reading activity. In addition, the EFL learners looked positive toward the pre-reading activities. Moreover, participants believed that both pre-reading activities were effective in improving their reading comprehension and oral reading fluency. Accordingly, teachers can plan and design a more effective pre-reading strategy considering the findings of this study.