Alt yapılardaki basketbolcuların antrenörleri ile bağlanma stilleri ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between young basketball players and coachhers' attacment styles and anxiety levels
  1. Tez No: 822548
  2. Yazar: MELİK TEKİN CİNİSLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN KURUDİREK, DR. ÖĞR. ÜYESİ NUH OSMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Altyapı, Basketbol, Bağlanma, Kaygı, Coach, Youth, Basketball, Attachment, Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, altyapılarda faaliyet gösteren basketbolcuların antrenörleriyle bağlanma ilişkilerinin belirlenip kaygı düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışma evrenini Türkiye'nin 13 ilinde alt yapı düzeyinde basketbol oynayan sporcular oluşturmaktadır. Örneklem grubu 219 erkek 66 kadın basketbol sporcusundan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Formun birinci bölümü katılımcıların demografik özelliklerinin tespitini amaçlayan ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formudur. Formun ikinci bölümü katılımcıların durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini ölçmeyi amaçlayan 'Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği'dir. Formun üçüncü bölümü katılımcıların antrenörleri ile bağlanma stillerini tespit etmeyi amaçlayan 'Sporcu Antrenör Bağlanma Ölçeği'dir. Verilerin analizinde parametrik olmayan istatistik analizlerine başvurulmuştur. Katılımcıların kaygı ve bağlanma düzeyleri arasındaki ilişkinin tespiti için ise Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Çalışmada veriler %95 güven aralığında işlenmiştir. Bulgular: Kaygılı bağlanma ile durumluk kaygı ve sürekli kaygı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyde korelasyon ilişkisi bulunmaktadır. Kaçıngan bağlanma ile durumluk kaygı ve sürekli kaygı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve orta düzeyde korelasyon ilişkisi bulunmaktadır. Güvenli bağlanma ile durumluk kaygı arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve orta düzeyde korelasyon ilişkisi bulunmaktadır. Yine güvenli bağlanma ile sürekli kaygı arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve düşük düzeyde korelasyon ilişkisi bulunmaktadır. Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre antrenörüyle güvenli bağ ilişkisi kuran sporcuların kaygı düzeylerinde düşüş olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the attachment relationships of basketball players operating in infrastructures with their coaches and to examine their relationship with their anxiety levels. Method: The population of the study consists of athletes playing basketball at the infrastructure level in 13 cities of Turkey. The sample group consists of 219 male and 66 female basketball players. A questionnaire consisting of three parts was used as a data collection tool in the research. The first part of the form is the personal information form developed by the researcher, which aims to determine the demographic characteristics of the participants. The second part of the form is the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory, which aims to measure the state and trait anxiety levels of the participants. The third part of the form is the“Athlete Trainer Attachment Scale”, which aims to determine the attachment styles of the participants with their coaches. Non-parametric statistical analyzes were used in the analysis of the data. Spearman Correlation Analysis was applied to determine the relationship between the anxiety and attachment levels of the participants. In the study, the data were processed at a 95% confidence interval. Findings: There is a statistically significant, positive and low level correlation between anxious attachment and state anxiety and trait anxiety. There is a statistically significant, positive and moderate correlation between avoidant attachment and state anxiety and trait anxiety. There is a statistically significant, negative and moderate correlation between secure attachment and state anxiety. Again, there is a statistically significant, negative and low level correlation relationship between secure attachment and trait anxiety. Results: According to the results of the study, it is seen that the anxiety levels of the athletes who establish a secure bond with their trainers decrease.