Koro çalışmaları ve farklı müzik etkinlikleri yoluyla yapılan müzik eğitiminin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin müziksel gelişimi üzerindeki etkisi
The effect of music education through choric works and different music activities on the musical development of secondary school 5th students
- Tez No: 822698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SÖKEZOĞLU ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Koro eğitimi, kulaktan müzik eğitimi, müziksel gelişim, müzik etkinlikleri, Choir education, music education by ear, musical development, music activities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma,“Koro Çalışmaları ve Farklı Müzik Etkinlikleri Yoluyla Yapılan Müzik Eğitiminin Ortaokul 5. Sınıf Öğrencilerinin Müziksel Gelişimi Üzerindeki Etkisi”ne yönelik bir çalışmadır. Çalışmada, daha önce müzik eğitimi almamış olan ortaokul kademesindeki öğrencilerin kulaktan müzik eğitimi yönteminin kullanılmasıyla müziksel gelişme gösterip göstermeyecekleri gözlemlenmiştir. Bu çalışmada kullanılan yöntemlerin, müziksel gelişim kazandırması amaçlanmıştır. Kulaktan şarkı öğretimi ve çeşitli etkinlikler yoluyla öğrencilerin müziksel gelişimlerine ve müziğe olan yaklaşımlarına etkisinin yanında her bir öğrencinin var olan yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak bu çalışmanın amaçları arasındadır. Araştırmada, doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir çalışmanın ortaya konulmasına yönelik bir sürecin izlenebilmesi için deneysel bir süreç izlenmiştir. Deneysel süreçte, belirlenen eğitim kurumundaki öğrencilere 10 hafta boyunca farklı müzik etkinlikleriyle kulaktan müzik eğitimi yapılmıştır. Araştırmaya katılan 19 öğrenciye uygulanan ön test ve son testlerde istatistiki açıdan anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Deneysel süreç aşamasından sonra elde edilen veriler ışığında bulgular yorumlanarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research is a study on“The Effect of Music Education Through Choral Studies and Different Musical Activities on the Musical Development of Secondary School 5th Grade Students”. In the study, it was observed whether the students at the secondary school level who had not received music education before would show musical improvement by using the ear music education method. The methods used in this study are aimed to provide musical development. It is among the aims of this study to enable each student to discover their existing talents, as well as to influence the musical development of students and their approach to music through teaching songs by ear and various activities. In the research, an experimental process was followed in order to follow a process for revealing a realistic and holistic study in a natural environment. In the experimental process, the students in the determined educational institution were taught music by ear with different music activities for 10 weeks. Statistically significant differences were found in the pre-test and post-tests applied to 19 students participating in the study. In the light of the data obtained after the experimental process stage, the findings were interpreted and transferred.