Türkiye'nin yerel yönetimler politikası
Turkey's local governments policy
- Tez No: 822762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÇELİKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yerel Yönetimler, Kamu Politikası, Turkey, Local Governments, Public Policy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezde Türkiye'nin yerel yönetimler geçmişi ele alınmış ve bu yerel yönetimlere dair sorunların nasıl çözümlenmesi gerektiğine yönelik üretilen politikalar ile kendi yerel sistemini şekillendirmek için yaptığı politikalar tarihsel gelişimleri ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Türkiye'de siyasi iktidarların kendi bakış açılarından yerel yönetimlere dair yaptıkları politikalar ve daha sonrasında gelen hükümetlerin bu politikaları sil baştan değiştirmesi veyahut da ortadan kaldırması ile birlikte istikrarlı ve düzenli bir anlayışın hâkim olamaması sonucunda bu alanda problemlerin bitmemesine neden olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'nin Osmanlı'dan miras aldığı yerel yönetim sistemi ile birlikte Cumhuriyet sonrasında bu alanda yaşadığı sorunlar ve buna yönelik getirilen çözümler ve şekillenen kamu politikaları ele alınmıştır Tez, giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm, üçüncü bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde yerel yönetimlere (il özel idaresi, belediye, büyükşehir belediyesi, köy) dair kavramsal bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu bakımdan Türkiye'de yerel yönetimlerin geçmişi ve gelişim süreci, yerel yönetimlerin yasal mevzuattaki yerine değinilmiştir. Yine Türkiye'nin yerel yönetimler için kendi yapısında yaptığı reformlar ve taraf olduğu uluslararası anlaşmalar bilimsel bir çerçeveden ele alınmaya çalışılmıştır. İkinci bölüm de kamu politikası kavramsal çerçevede ele alınıp incelenmiştir. Kavramlar biraz daha detaylı bir biçimde incelenmiş, kamu politikasının hazırlanma aşaması, uygulanma aşaması ve değerlendirme aşamalarında nelerin yaşandığı ve nasıl bir yol izlendiğini ve buna yönelik analizin temellerinin nasıl atıldığının üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de uygulanan kamu politikasında etkileri olan kurumlar ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ele alınmaya çalışılmıştır. Özelde ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yeni kamu politikası aktörleri incelenmiş özellikle Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları ve Cumhurbaşkanlığı Ofislerinin sahip oldukları konumlarının ve işlevlerinin üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise Türkiye'de yerel yönetimlerin sorunlarına karşı yapılan çözümlerin neden başarısız oldukları üzerinde durulup, bundan sonra belirlenecek çözümlere dair kamu politikalarının geliştirilmesinin nasıl olması ile ilgili değerlendirme yapılmıştır
Özet (Çeviri)
In this thesis, Turkey's history of local governments has been discussed and the policies produced for how to solve the problems of these local governments and the policies that have been made to shape its own local system have been tried to be examined by considering their historical developments. The policies made by the political powers on local governments from their own point of view, and the subsequent governments' changing or eliminating these policies from the beginning, caused the problems in this field to not end as a result of the failure of a stable and orderly understanding to prevail in Turkey. In this study, together with the local government system that Turkey inherited from the Ottoman Empire, the problems experienced in this area after the Republic, the solutions brought for this and the shaped public policies are discussed. The thesis consists of introduction, first part, second part, third part and conclusion. In the first part, it has been tried to create a conceptual framework for local governments (special provincial administration, municipality, metropolitan municipality, village). In this respect, the history and development process of local governments in Turkey and the place of local governments in legal legislation are mentioned. Again, the reforms that Turkey has made for local governments in its own structure and the international agreements to which it is a party have been tried to be dealt with from a scientific framework. In the third part, the institutions that have effects on the public policy implemented in Turkey and the Presidential Government System have been tried to be discussed. In particular, the new public policy actors in the Presidential Government System have been examined, and especially the positions and functions of the Presidential Policy Boards and Presidential Offices have been emphasized. In the conclusion part, it is emphasized why the solutions to the problems of local governments in Turkey are unsuccessful, and an evaluation is made about how the public policies should be developed for the solutions to be determined from now on.