Bir baskı grubu olarak sosyal medya: Twitter örneği
Social media as a coercion group: Example of Twitter
- Tez No: 822794
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KARAKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Baskı Grupları, Sosyal Medya, Twitter, Coercions Group, Social Media, Twitter
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez kapsamında sosyal medya bir baskı grubu olarak ele alınmış olup, çeşitli örnekler üzerinden konu derinlemesine irdelenmiş, yapılan paylaşımlar şekiller halinde sunularak analiz edilmiş ve ardından da konuyla ilgili değerlendirmeler aktarılmıştır. Tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın araştırma sorusu“Sosyal medya bir baskı grubu mudur?”olarak belirlenmiştir. Araştırma, baskı grupları kavramı ile beraber sosyal medyayı da eş zamanlı olarak inceleyerek konunun derinlemesine analizini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Sosyal medya her ne kadar güncel bir kavram olsa da yer yer baskı grubu adıyla ifade edilen toplulukların önüne geçebilmektedir. Günümüzdeki en önemli konulardan bir tanesi hızlı iletişim teknolojileridir. Sosyal medya bu teknoloji sayesinde ortaya çıktığı için örgütlerin hızlı aksiyonlar almasına ve sosyal duyarlılığı geliştirmesine büyük katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda doğruluğu ispatlanamayan bilgilerin paylaşılması da konunun bir başka boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tez kapsamında yapılan uzun soluklu araştırmanın sonuçları paylaşılarak bilimsel alana katkı sağlamaya çalışılmıştır. Tez çalışması sırasında sosyal medyanın nasıl daha yararlı ve etkin bir baskı grubu olabileceği hususundaki bulgular, gelecekteki bilimsel çalışmalara yol gösterecek şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, social media has been considered as a pressure group, the subject has been examined in depth through various examples, the shares have been presented in figures and analyzed, and then the evaluations on the subject have been conveyed. The thesis consists of six chapters. The research question of this study is“Is social media a pressure group?”has been determined. The research was carried out in order to reveal an in-depth analysis of the subject by simultaneously examining the concept of pressure groups and social media. Although social media is a current concept, it can get ahead of the communities that are sometimes referred to as pressure groups. One of the most important issues today is rapid communication technologies. Since social media emerged thanks to this technology, it makes a great contribution to organizations to take quick actions and develop social sensitivity. At the same time, sharing information that cannot be proven to be true is another dimension of the issue. It has been tried to contribute to the scientific field by sharing the results of the long-term research conducted within the scope of the thesis. During the thesis study, the findings on how social media can be a more useful and effective pressure group are presented to guide future scientific studies.