Yanık ve yaralardan izole edilen antibiyotiğe dirençli patojenik bakterilere karşı bazı tıbbi bitki özlerinin antibakteriyel ve anti-biyofilm potansiyeli
Antibacterial and anti-biofilm potency of some medicinal plant extracts against antibiotic-resistant pathogenic bacteria isolated from burns and wounds
- Tez No: 822865
- Danışmanlar: PROF. DR. ORAL DÜZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antibiotics, Bacteria, MIC, Plant extracts
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Bağdat şehir hastanelerindeki yanık ve yara hastalarından 100 örnek toplanmıştır. Mikrobiyal izolasyon sonuçları Pseudomonas aeruginosa (%26), Staphylococcus aureus (%25), Acinetobacter baumannii (%17) ve Enterococcus faecalis (%16) göstermiştir. Bulgular: Bu çoklu ilaca dirençli izolatlardan 14 tanesi (P. aeruginosa, S. aureus, A.baumannii ve E.faecalis) biyofilm üretim testine tabi tutulmuştur. Alkollü, asetonlu ve sulu bitki ekstraktları her iki bitkinin tüm bakteri izolatlarının büyümesini engellemede etkili olmuş, her iki bitkide de inhibitör konsantrasyonun minimum değerleri 400 mg/ml ile 12.5 mg/ml arasında olmuştur. Alkollü ve asetonlu ekstraktlar, her iki bitkide de (C. officinalis ve H. perforatum) bakteriyel izolatların büyümesini önlemede sulu ekstraktlardan daha etkili olduğunu göstermiş. C. officinalis özleri, Acinetobacter baumannii'de en yüksek biyofilm inhibisyonu yüzdesini kaydetmiştir. Alkol ekstraktının (25 mg/mL) MIK değerinde ve 12.5 mg/mL asetonda MIK değerinde (%67) inhibisyon yüzdesi %81 idi. 2023, 78 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Antibiyotikler, Bitki özleri, Bakteri, MIK
Özet (Çeviri)
100 sample were collected from burns and wounds patients in Baghdad Medical City hospitals. The results of the microbial isolation showed Pseudomonas aeruginosa bacteria with a percentage of (26%), Staphylococcus aureus bacteria with an isolation rate of (25%), and Acinetobacter baumannii bacteria with an isolated percentage of (17%), and Enterococcus faecalis bacteria with an isolation percentage (of 16%). All isolates were subjected to an antibiotic sensitivity test. The results showed 14 multi-drug-resistant isolates, which are (P. aeruginosa, S. aureus, A. baumannii, and E. faecalis) these resistant isolates were subjected to a biofilm production test. All plant extracts of both plants were effective in inhibiting the growth of all bacterial isolates, the minimum inhibitory concentration values in both plants ranged between 400 mg/mL and 12.5 mg/mL. The alcoholic and acetone extracts were more efficient than the aqueous extracts in inhibiting the growth of bacterial isolates in both plants (C. officinalis and H. perforatum). C.officinalis extracts recorded the highest percentage of biofilm inhibition in Acinetobacter baumannii bacteria, where the percentage of inhibition was 81% at MIC of (25 mg/mL) in the alcoholic extract, and (67%) at MIC (12.5 mg/mL) of acetone extract. 2023, 78 pages