Oto servis çalışanlarındaki muhtemel gizli karbonmonoksit zehirlenmesi
Possible occult carbon monoxide poisoning in auto service operating staff
- Tez No: 822916
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit, oto servis çalışanları, evde ısınma tipi, gizli zehirlenme, Carbon monoxide, auto service operating staff, type of home heating, occult poisoining
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Karbonmonoksit özellikle doğalgaz, kömür, sıvı petrol gaz ve odun gibi hidrokarbon içeren yakıtların tam yanmaması sonucu oluşur. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve zehirli bir gazdır. Akut ve kronik birçok etkiye sebep olur. Acil servislerde sıklıkla karşılaştığımız akut zehirlenmeler dışındaki kronik maruz kalışların tespitine yönelik olarak literatürde açıklık olduğunu düşündüğümüz, oto bakım servis çalışanlarında gün içerisindeki kronik maruz kalışların seri ölçümlerle non-invaziv bir şekilde tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 6 servisten toplam 99 kişi çalışmaya alındı. Her kişiden ilki saat 08.00'de mesai başlangıcında başlamak üzere ve toplamda dört defa ikişer saat ara ile COHb verileri ölçüldü. Çalışanların yaşı, çalışma süresi, sigara içiciliği ve evde ısınma tipi sorgulandı. Çalışma grubu ile yaş, cinsiyet, sigara ve evde soba kullanım oranları göz önüne alınarak 100 vakalık bir kontrol grubu oluşturuldu. Kontrol grubunda sabah saatlerinde bir ölçüm yapıldı. Ölçümler Masimo Rad-57 CO-oksimetre cihazı ile yapıldı. Sonuçlar: Çalışmada işçiler arasında en yüksek ortalama COHb değeri 7.040±3.32 ile gün içerisinde yapılan üçüncü ölçüm olarak bulundu. Kontrol grubunun ortalama değeri ise 1.61±1.43 olarak hesaplandı. Çalışma grubunun ölçülen her bir değerinin birbirileri arasındaki ilişkisi istatiksel olarak anlamlı bulundu. Çalışma grubu ile kontrol grubunun ölçümleri arasında istatiksel olarak fark bulundu. Tartışma: Oto tamircilerinin işyerlerinde CO etkisi altında kalma risklerinin fazla olduğunu tespit ettik. CO gazına kronik ve düşük miktarda uzun süre maruz kalmanın etkileri çok açık değildir. Fakat bazı çalışmalar koroner arter hastalığı ve nörolojik komplikasyonlar açısından uyarmaktadır. Bu yüzden kronik CO etkisi altında kalan iş gruplarına özel önlemler alınması gerekmektedir. Kronik CO zehirlenmesi hakkında daha ayrıntılı çalışma yapılmasını gerektiğini sonucuna vardık. Ayrıca CO gazı etkisinde kalınan işyerlerinde bu gazın olası etkilerini azaltmak için gerekli işyeri güvenliği tedbirlerinin alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Carbon monoxide is formed not to be litted fully especially such as natural gas, coal, liquid petroleum gas and wood, hydrocarbon-based fuels. Carbon monoxide is colorless, odorless, and poisonous gas. It causes acute and chronic many effects. It is intented to determine in a non-invasive manner with serial measurements exposing to chronic illnesses except for acute poisoning among the auto care service workers. Materials and Methods: From 6 service, total of 99 people were included in the study. It was tested COHb data a total of four times with an interval of two hours on purpose starting 08:00 o'clock. Employee's age, working hours, smoking, and type of home heating were questioned. A control group for 100 cases was occupied considering working group, age, working hours, smoking, and type of home heating. In the control group the measurement was done at the morning times. The measurement was done with Masimo Rad-57 CO-oximeter. Results: In the test among the workers the highest average 7.040 ± 3.32 with COHb value was found to be the third measurement in day. Medium value of control group was founded as 1.61±1.43. It was significantly each measured value of the statistical relationship between one another of working group. It was found statistical difference between values of working and control groups. Discussion: We determined that staying risk under the influence of CO is high in the auto repairers establishments. It is not very clear that effects chronic or prolonged exposuring in low amounts CO gas. However, some studies warns against coronary artery disease and neurologic complications. So it is necessary to take special care to working group under the influence of CO. We concluded that it should be made a more detailed study about chronic CO poisoning. Also in workplaces exposuring under the influence of CO gas it should be taken necessary workplace safety measures to reduce the effect of the gas.