Temel sanat eğitiminde teknik öğretiminin öğrenci tasarımlarına etkisi: Zentangle örneği
The effect of technique teaching in basic art education on student designs: The example of Zentangle
- Tez No: 823290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Temel Sanat, Sanat Eğitimi, Tasarım, Zentangle, Art, Basic Art, Art Education, Design, Zentangle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Zentangle uygulamaları, tekrarlayan çizgi, doku ve örüntülerle belli bir kalıp içine sığdırılma zorunluluğu olmaksızın çizenin hayal gücü ve bezemesiyle ilerleyen dinlendirici, keyif verici çizimleri içermektedir (Hsu vd., 2021). Zentangle, Türkiye'de günümüzde yeni yeni gelişen, eğitimleri verilmeye başlanan bir sanat uygulamasıdır. Eğitmen eğitimlerindeki çalışmalarla da bu ilerleme desteklenmektedir. Zentangle çizimlerinde çizgi, nokta, doku, leke gibi tasarım elemanlarının kullanılması sonucu ortaya çıkan ürünlerin temel sanat eğitimi ürünleri ile aynı olması Zentangle uygulamalarının araştırmaya örnek alınabilmesini sağlamaktadır. İlk bakışta karışık ve karmaşık örüntüler olarak görünen çizimlerin, uygulayıcıya çözümlenerek aktarılması halinde uygulama içindeki her basamakta temel tasarım öğelerinin harmanlanmış olduğunun anlaşılacağı öngörülmektedir. Bütün parçaların toplamıdır ve uygulamada izlenecek yol bütüne bakıp parçaları adım adım takip ederek tekrar bütüne ulaşma çabasını teknik ile desteklemektir. Türkiye'de Temel Sanat Eğitimi içerikleri Milli Eğitim müfredatlarında yer almakla birlikte Güzel Sanatlar Liseleri'nde müfredat konusu olmakla kalmayıp 9. sınıfta resim bölümü alan dersleri arasında“Temel Sanat Eğitimi”adıyla ayrı bir ders olarak eğitim programına dâhil edilmiştir. Bu çalışmada, Temel Sanat Eğitimi dersinin içeriği olan temel sanat elemanları baz alınarak, temel tasarım elemanları konusunda Zentangle örneği üzerinden teknik öğretimi yapılmasının öğrenci tasarımları üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmış, Temel Sanat Eğitiminde teknik öğretiminin öğrencilerin tasarımlarım becerilerine ve tutumlarına etkisi var mıdır? sorusuna cevap aranmıştır. Seçilen örneklemden iki grup oluşturulmuş, bir grup Kontrol Grubu olarak adlandırılırken diğer grup Deney Grubu olarak adlandırılmıştır. Tanımlanan sürede Kontrol Grubu öğrencileri uygulamalarını kendi mevcut bilgileri ile Deney Grubu öğrencileri ise teknik bilgi öğretimi desteğiyle tamamlamıştır. Süreç sonunda teknik bilgi öğretimi alan ve almayan öğrencilerin çalışmaları üzerinden, temel sanat elemanlarını kullanma bakımından benzerlik gösteren Zentangle uygulamaları örneği kullanılarak, Temel Sanat Eğitiminde teknik öğretiminin öğrenci tasarımlarına ve derse ilişkin tutumlarına etkisi olup olmadığı yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Zentangle applications include relaxing and enjoyable drawings that proceed with the imagination and decoration of the illustrator, without having to fit into a certain pattern with repetitive lines, textures and patterns (Hsu et al., 2021). Zentangle is an art practice that is newly developing in Turkey and its training has begun. This progress is also supported by the studies in the training of trainers. The fact that the products resulting from the use of design elements such as lines, dots, textures, and stains in Zentangle drawings are the same as basic art education products enables Zentangle applications to be taken as an example in the research. It is foreseen that if the drawings, which appear as complex and complex patterns at first glance, are analyzed and transferred to the practitioner, it will be understood that the basic design elements are blended at every step in the application. It is the sum of all parts, and the way to be followed in practice is to look at the whole and follow the parts step by step to support the effort to reach the whole again with technique. Although the basic art education content is included in the curriculum of the National Education in Turkey, it is not only a curriculum subject in Fine Arts High Schools, but also included in the education program as a separate course under the name of“Basic Art Education”in the 9th grade courses in the painting department. In this study, it was aimed to examine the effects of technical teaching on basic design elements through the Zentangle example on student designs, based on the basic art elements, which are the content of the Basic Art Education course;“Does technical teaching in Basic Art Education have an effect on students' design skills and attitudes in their designs?”the answer to the question has been sought. Two groups were formed from the selected sample, one group was called the Control Group and the other group was called the Experimental Group. Within the defined period, Control Group students completed their applications with their own existing knowledge, and Experimental Group students completed their applications with the support of technical knowledge teaching. At the end of the process, it was interpreted whether technical instruction in Basic Art Education had an effect on student designs and attitudes towards the course using the example of Zentangle applications which are similar in terms of using basic art elements and through the works of students who received and did not receive technical knowledge instruction.