Prediyaliz kronik böbrek hastalarında sarkopeni sıklığı ve ilişkili faktörler
  1. Tez No: 823514
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN TORAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Kronik Böbrek Hastalığı, HUAC, Bilgisayarlı Tomografi, Sarcopenia, Chronic Kidney Disease, HUAC, Computed Tomography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Sarkopeni yaşlanma ile ortaya çıkan istenmeyen kas kitlesi kaybı olarak tanımlanmaktadır. Böbrek yetmezliği gibi akut ve kronik hastalık durumlarında da ortaya çıkabilmektedir. Çalışmamızda prediyaliz kronik böbrek hastalarında herhangi bir nedenle çekilmiş abdomen tomografi tetkikleri retrospektif olarak incelenerek psoas kası ölçümüyle sarkopeni saptanması hedeflenmiştir. Sarkopenik hastaların klinik ve laboratuvar parametreleriyle ilişkisinin incelenmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda 01.01.2010 ile 31.12.2021 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Nefroloji Kliniğince takipli KBH hastalarının verileri retrospektif olarak taranmıştır. Bu hastaların demografik özellikleri, komorbit hastalıkları, takipleri sırasında bakılan kan tetkiki geriye yönelik taranarak kaydedilmiştir. Hastaların Abdomen BT kesitlerinde Lomber 4 düzeyindeki psoas kasının Hounsfield Unit hesaplaması yapılarak ortalama (HUAC) hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 36'sı kadın (%49.3) ve 37'si erkek (%50.7) toplamda 73 hasta dahil edildi. Hastaların yaşları 24 ve 64 arasında olup ortalaması 49.6±10,58 idi. HUAC değerlerinin kadın ve erkek olarak ayrı ayrı çeyreklik dilimlere ayrılarak ilk çeyrek ortalaması (%25 persentil) hesaplanarak sarkopeni sınırı olarak belirlendi. Bu değer kadınlarda değeri 12.12, erkeklerde ise 13.51 olarak hesaplandı. Sarkopenik hastaların yaş ortalaması, üre, kreatinin, glukoz, parathormon, ferritin değerleri ve kronik böbrek hastalıklı süresi sarkopenik olmayanlara göre daha yüksek bulundu. Diyabetik ve KAH'lı hastalarda sarkopeni varlığı arasında istatistiksel olarak ilişki saptandı. Hipertansif ve glomerulonefritli hastalarda ise sarkopeni varlığı istatistiksel olarak ilişki saptanmadı. Glomerüler filtrasyon hızı çoğunlukla 60 ml/dk altında olan hastalarda sarkopeni daha yüksek saptandı. Sarkopenik hastaların olmayanlara göre kronik böbrek hastalığının sürecinde daha yüksek oranda diyalize girdiği saptandı. Sarkopenik olan hastalarda sağkalım süresi olmayanlara göre 24 ay daha kısa olup mortalite daha yüksek saptandı. Sonuç: Sarkopeni saptanan hastalarda mortalitenin daha yüksek oluşu, diyalize gidişin sarkopenik olmayanlara göre daha fazla olması nedeniyle sarkopeni teşhisi ve tedavisi önemlidir. GFH 60 ml/dk altında olan ileri yaştaki hastalar sarkopeni açısından tetkik edilmelidir. Bu hastalarda metabolik asidozun engellenmesi, eşlik eden komorbiditelerin kontrol altında tutulması ayrıca sarkopeninin tedavisi için beslenmeye dikkat edilmesi ve fiziksel egzersizlerinin arttırılması önemlidir. HUAC yöntemi ile sarkopeni teşhisi, tanıda kullanılan diğer araçlar gibi sarkopeniyi tahmin etmede olumlu sonuçlar vermiştir. Hasta popülasyonunun artmasının, cinsiyete ve hastalığa özgü standart HUAC alt kesim değerinin belirlenmesi açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Sarcopenia is defined as the unintentional loss of muscle mass that occurs with aging. It can also occur in acute and chronic disease states such as kidney failure. In our study, it was aimed to detect sarcopenia by measuring the psoas muscle by retrospectively examining abdominal tomography examinations requested for any reason in predialysis chronic kidney patients. It is planned to examine the relationship of sarcopenic patients with clinical and laboratory parameters. Materials and Methods: In our study, the data of CKD patients followed by Manisa Celal Bayar University Nephrology Clinic between 01.01.2010 and 31.12.2021 were reviewed retrospectively. The demographic characteristics of these patients, comorbid diseases, and blood tests during their follow-up were recorded by retrospective scanning. The mean (HUAC) was calculated by calculating the Hounsfield Unit of the psoas muscle at the Lumbar 4 level in the abdominal CT scans of the patients. Results: A total of 73 patients, 36 women (49.3%) and 37 men (50.7%) were included in our study. The ages of the patients were between 24 and 64, with a mean of 49.6±10.58. The sarcopenia limit was determined by dividing the HUAC values into separate quarters for men and women and calculating the first quarter average (25% percentile). This value was calculated as 12.12 for women and 13.51 for men. The mean age, urea, creatinine, glucose, parathormone, ferritin values and duration of chronic kidney disease were found to be higher in sarcopenic patients compared to non-sarcopenic patients. A statistical relationship was found between the presence of sarcopenia in diabetic and CAD patients. In hypertensive patients and patients with glomerulonephritis, no statistical correlation was found with the presence of sarcopenia. Sarcopenia was found to be higher in patients whose glomerular filtration rate was mostly below 60 ml/min. It was determined that sarcopenic patients had a higher rate of dialysis during the chronic kidney disease process than those without. Survival time was 24 months shorter and mortality was higher in patients with sarcopenic compared to those without. Conclusion: The diagnosis and treatment of sarcopenia is important because the mortality rate is higher in patients with sarcopenia and the duration of dialysis is higher than in non-sarcopenic patients. Elderly patients with GFR below 60 ml/min should be examined for sarcopenia. In these patients, it is important to prevent metabolic acidosis, to keep comorbidities under control, and to pay attention to nutrition and increase physical exercises for the treatment of sarcopenia. The diagnosis of sarcopenia with the HUAC method has yielded positive results in estimating sarcopenia, like other diagnostic tools. It is thought that an increase in the patient population will be beneficial in terms of determining the standard HUAC lower cutoff value specific to gender and disease.