III. Ahmed döneminde (1703-1718) Osmanlı Devleti'ne gelen Avusturya ve Rus elçilerinin faaliyetleri ve resm-i kabul törenleri
Activities and official acceptance ceremonies of Austria and Russian ambassaders to the Ottoman State in the period of Ahmed III (1703-1718)
- Tez No: 823636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KURTARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ottoman State, Ambassador, Diplomacy, Official Acceptance, Ahmed III
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Osmanlı Devleti kuruluş yıllarından itibaren diplomatik ilişkiler kurduğundan diplomasinin uygulanmasında büyük önem arz eden elçiler de devlet nezdinde önemli bir yere sahip olmuşlardır. Elçilerin başka devletlere gitmek üzere görevlendirilme sebepleri çoğunlukla siyasi ve askeri sebepler neticesinde gerçekleşirdi. Bu durum zaman içerisinde ülkelerin birbirlerinin kültürlerini öğrenmesine de sebebiyet verdi. Devletlerarası ilişkilerde büyük önem taşıyan elçi kabulleri devletin geleneksel ve kültürel yapısını yansıtırdı. Nitekim resm-i kabul törenleri devletlerarası ilişkiler neticesinde şekil aldığı için temel bazı kaidelere rağmen her elçinin kabul töreni aynı doğrultuda şekil almamaktadır. Çalışma III. Ahmed Dönemi'nin Lale Devri'ne kadar olan kısmında (1703-1718) Osmanlı Devleti'ne gelen Avusturya ve Rus elçilerinin resm-i kabul törenlerinde gerçekleşen teşrifatı ve bu doğrultuda söz konusu devletlerle yaşanan diplomatik münasebetleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Göreceli bir barış dönemi olan III. Ahmed'in saltanatı sınaî ve sosyal alanlardaki gelişmelerle kendisinden söz ettirir. İlgili dönemde Osmanlı Devleti'ne gitmek üzere Avusturya üç, Rusya ise beş elçi görevlendirmiştir. 1703-1718 tarihleri arasında elçilerin kabullerinde uygulanan teşrifat belirtilen dokuz elçinin resm-i kabul törenleri üzerinden değerlendirilmiştir. Bu sayede Osmanlı Devleti'ndeki genel elçi kabullerinin III. Ahmed dönemindeki bahsi geçen elçiler üzerindeki yansıması ortaya çıkartılmıştır. Anahtar Kelimler: Osmanlı Devleti, Elçi, Diplomasi, Resm-i Kabul, III. Ahmed.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire has established diplomatic relations since its establishment and tha ambassadors, who are of great importance in the implementation of diplomacy, have an important place in the eyes of the state. The reason why ambassadors were assigned to go to other states was mostly for political and military reasons. This situation has also caused countries to learn about easch other's cultures over time. Ambassador receptions, which are of great importance in interstate relations, reflected the traditional and cultural structure of the state. As a matter of fact, since official acceptance ceremonies are shaped as a result of interstate relations, the reception ceremony of every ambassador is not shaped in the same way, despite some basic rules. Study It aims to reveal the official welcoming ceremonies of the Austrian and Russian ambassadors who came to the Ottoman Empire from the reign of III. Ahmed to the Tulip Era (1703-1718) and their diplomatic relations with these states in this direction. During the period in question, Austria appointed there ambassadors to the Ottoman Empire and Russia six ambassadors. The official acceptance ceremonies of the nine ambassadors will be evaluated over the official acceptance ceremonies of the nine ambassadors. In this way, the acceptance of the general ambassador in the Ottoman Empire, The reflections on the aforementioned ambassadors during the reign of III. Ahmed will be revealed.