Uzaktan eğitim sürecinde ortaokul matematik öğretiminde karşılaşılan güçlükler hakkında öğretmen görüşleri (Yozgat ili örneği)
Teacher's opinions on challenges faced in the process of distance education in secondary school mathematics teaching (Example of Yozgat province)
- Tez No: 823707
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: matematik eğitimi, matematik öğretimi, ortaokul matematik öğretimi, uzaktan eğitim, mathematics education, teaching mathematics, secondary school mathematics education, distance education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul düzeyinde görev yapan matematik öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları güçlükleri tespit ederek, öğretmenlerin bu süreçteki olumlu olumsuz görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma Yozgat İlinde görev yapan 20 ortaokul matematik öğretmeni ile gerçekleştirilmiş nitel bir araştırmadır. Araştırmada uzaktan eğitim sürecinde yaşanılan sorunların öğretmen gözüyle değerlendirilmesi için matematik öğretmenleriyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlere 6 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda uzaktan eğitim sürecinde matematik öğretiminde karşılaşılan sorunlar; öğretmen kaynaklı sorunlar, teknolojik kaynaklı sorunlar, öğrenme ortamından kaynaklı sorunlar, öğrenci ile etkileşiminden kaynaklı sorunlar, materyal ve kaynak açısından sorunlar, ve ölçme değerlendirmeye yönelik sorunlar olmak üzere altı ana başlık altında toplanmıştır. Sonuçlara bakıldığında öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları güçlüklerin temelinde, internet kaynaklı sorunların ve materyal eksikliğinin yer aldığı görülmüştür. Ayrıca araştırmanın sonucunda öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde öğrenme ortamından, öğretmen yetkinliklerinden ve ölçme değerlendirmeden kaynaklı sorunlarla daha az karşılaşırken, teknolojik problemler, materyal eksikliği ve öğrencilerle etkileşim sağlarken daha çok sorun yaşadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the difficulties experienced by mathematics teachers working at the secondary school level in the distance education process and to determine the positive and negative views of the teachers in this process. The research is a qualitative study conducted with 20 secondary school mathematics teachers working in Yozgat. In the research, interviews were conducted with mathematics teachers in order to evaluate the problems experienced in the distance education process from the perspective of the teacher. A semi-structured interview form consisting of 6 questions was applied to the teachers. The data obtained from the participants were analyzed through descriptive analysis. As a result of the research, the problems encountered in mathematics teaching in the distance education process; These are grouped under six main headings: teacher-related problems, technological-related problems, problems arising from the learning environment, problems arising from interaction with students, problems in terms of materials and resources, and problems related to measurement and evaluation. When the results were examined, it was seen that the problems experienced by the teachers in the distance education process were based on the internet-related problems and the lack of materials. In addition, as a result of the research, it is seen that while teachers encounter less problems arising from the learning environment, teacher competencies and assessment and evaluation in the distance education process, they experience more problems with technological problems, lack of materials and interacting with students.