Yoksullukla mücadelede kamu harcamalarının etkileri: Türkiye açısından bir değerlendirme
Effects of public expenditure to struggle poverty: An assessment on Türkiye
  1. Tez No: 823749
  2. Yazar: ABDÜLKADİR AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK EGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Kamu Harcaması, Transfer Harcaması, poverty, struggle to poverty, public expenditure, transfer expenditure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yoksulluk tüm dünya ülkeleri için mücadele edilmesi gereken bir sorundur. Bu sorunla mücadelede devletlerin elinde bulunan en önemli politika araçlarından birisi kamu harcaması politikasıdır. Devletler yoksulluk sınırı altındaki bireylere yönelik olarak onların yaşam seviyesini yükseltecek şekilde kamu harcaması politikası yürüterek yoksulluğu önlemeye çalışmaktadırlar. Bu amaca yönelik kullanılabilecek olan en önemli kamu harcaması türü transfer harcamalarıdır. Türkiye'de yoksullukla mücadeleye yönelik olarak kullanılan kamu harcaması politikasının değerlendirildiği bu çalışmada, kamu harcamalarının yoksulluğu önlemede tam anlamıyla başarılı olamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yoksulluğun önlenmesinde kamu harcamalarının etkinliğinin sağlanabilmesi için kamuda kaynak israfı önlenmeli, transfer harcamaları öncelikli olarak ihtiyaç sahiplerine yönelmeli ve yoksul yanlısı büyüme yönünde hareket edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a problem that need to be struggle for all the world. One of the most important policy to struggle this proglem is public expenditure policy. States try to prevent demages of poverty by implemeting public expenditure policy to people working poor. Most useful public expenditure type for this purpose is transfer expenditures. In tis study, assessing public expenditure policy is used to prevent poverty, it is found that public expenditure policy is not exasctly efficient to prevent poverty. To increase efficiency of public expenditure policy and to prevent poverty is need to be prevented wasting in public sector, transfer expenditure is need to be implemented to working poor and pro-poor growth models are need to be implemented.