Muhammed Said Ramazan el-Bûtî'nin Memu Zin romanındaki kişilik unsuru ve sanatsal yapının incelenmesi
عنصر الشَّخصيَّة والبناء الفنِّيّفي رواية ممو زين لمحمَّد سعيد رمضان البوطي
- Tez No: 823750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DERVİŞ MÜEZZİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Unsuru, Sanatsal Yapı, Roman, Memu Zin, personality element, artistic construction, novel, Mamo Zain
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Edebi roman, edebiyat sanatları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu edebi türün içeriğini, özellikle kişilik unsurlarını ve onu oluşturan sanatsal yapıyı incelemek ayrıca önem arz etmektedir. Çünkü bu yapı, önemli insani meseleler ve anlatılan olaylar hakkında bilgi edinmek isteyenlere bazı ipuçları sunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Muhammed Said Ramazan el-Butî'nin kaleme aldığı“Memu Zin”adlı romanındaki kullanılan sanatsal kurgunun içerdiği kişilik unsurlarını incelemek ve romandaki bu unsurların boyut ve çeşitlerini ortaya koymaktır. Böylelikle analitik betimleyici yaklaşımı izlediğimiz bu çalışmada, romana ilişkin sanatsal yapı kavramını ve onu oluşturan diğer öğeleri inceleyerek eserin sanatsal yapısının resmini ortaya koymaya çalışacağız. Araştırmanın önemi, özellikle roman sanatı ve karakter unsuru ve onun teknik inşası ile ilgili olarak Arap kütüphanesini zenginleştiren yeni bir çalışma olmasında yatmaktadır. Bu çalışma vesilesiyle araştırmacıların, Arap edebiyatı ve eleştiri sanatlarına ilişkin yapacakları araştırmaların önü açılacaktır. Ayrıca bu çalışmanın önemi, daha önce farklı boyutlarına hiç değinilmemiş olan“Memu Zin”romanındaki kişiliklerin yönü, türü ve boyutuna dair az sayıdaki eleştirel ve analitik çalışmalarda da ortaya çıkmaktadır. Birçok insanın, romanın yapısını temsil eden bu sanatsal kurgunun unsurlarını bildiği halde, el-Butî'nin, romanındaki olayları işlerken kullandığı yazım tarzı hakkında pek bilgi sahibi olmadığı anlaşılmaktadır. Bu araştırmanın öne çıkan varsayımlarından birisi,“Memu Zin”romanının aşk ve hayranlık hikâyelerini konu alan en önemli duygusal romanlardan biri olması ve içindeki çok çeşitli karakterlerin ve teknik yapının araştırılıp inceleme konusu yapılmasıdır. Dolayısıyla şahsiyet unsurunun ve sanatsal yapının incelenmesi Arap kütüphanesinin zenginleşmesinde büyük rol oynaması ve roman sanatı ile ilgili çalışmalara da referans olması düşünülebilir. Araştırmacı, Memu Zin'in romanının, bütünleşik bir sanatsal yapıya ve gerçek karakterlere sahip duygusal bir roman olduğu sonucuna varmıştır; ayrıca bu romanın gerçek zaman ve mekanda geçtiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Literary novel occupies an important place among other literary arts. It is necessary to examine this literary genre a, especially the personality element and the artistic structure it contains. The aim of this research is To examine the personality element and artistic fiction in Muhammed Saeed Ramadan Al-Bouti's novel Mamo Zain and to reveal the personality elements, types and dimensions in the novel. then to know the concept of artistic construction and to analyze the elements that make it up, as the researcher follows the analytical descriptive approach in this research. The importance of the research is that it is a new study that enriches the Arab library, and can pave the way for researchers to increase their studies. The research problem also arises in the few critical and analytical studies of the novel“Mamo zain”, which researchers have not previously addressed in research, criticism or analysis about aspects, types and dimensions and knowledge of personality. elements of the artistic construction of this novel, representing the structure of the novel, while Al-Bouti weaves the events of the novel. One of the most prominent hypotheses of this research is that the novel“Mamo Zain”is one of the most important emotional novels about the stories of love and admiration, and the characters in it are many and varied and should be examined. It also consists of an integrated technical building. Therefore, the examination of the personality element and artistic construction will play a major role in enriching the Arabic library, as it will be a reference to the studies on the art of the novel. The researcher reached a number of conclusions and suggetions that he mentioned at the end of his research.