High school students' practice of extramural English
Lise öğrencilerinin okul dışı İngilizce pratikleri
  1. Tez No: 823751
  2. Yazar: MÜJGAN BARDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR SAVAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul dışı İngilizce, motivasyon, teknoloji, extramural English, motivation, technology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bir Lingua franca olarak İngilizce öğrencilerin yaşamlarında sıklıkla karşılaştığı önemli bir iletişim dilidir. Hyland (2004) kişinin dilediği zaman, istediği yerde dil öğrenebileceğine dikkat çekmektedir. Bu nedenle Knight (2007), İngilizce seviyelerini yükseltmekte yetersiz kalanların aslında sınıf dışında İngilizce pratik yapma fırsatını kaçıran kişiler olduğunu belirtir ki bu pek çok öğrencinin okul dışı İngilizce avantajını kullanması gerektiğini göstermektedir. Sadece okul ile sınırlı kalmayan İngilizce öğrenimi oyunlarda, şarkılarda, filmlerde ve günümüz dünyasının vazgeçilmezleri olan sosyal medya uygulamaları aracılığıyla gerçekleşmektedir. Mevcut araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin okul dışı İngilizce faaliyetleri hakkında gerçek bilgiler sağlamaktır. Çalışmada devlete bağlı bir anadolu lisesinde öğrenim görmekte olan 9.,10.,11. ve 12. Sınıf öğrencilerinden oluşan toplamda 250 öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı kullanıldı. Nicel verilerin toplanmasında motivasyon bölümü Honarzad ve Rassaei (2019) çalışmalarından uyarlanırken, okul dışı İngilizce segmenti Coşkun ve Mutlu (2017) tarafından yapılan araştırmadan alındı. Nitel araştırma kısmını kapsayan son bölümde bulunan röportaj soruları araştırmacı tarafından hazırlanmıştır ve 11 gönüllü öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizi için SPSS programı, nitel veriler için içerik analizi kullanılmıştır. Ölçekte 58 madde bulunmaktadır. Nicel araştırma sonuçları şunu göstermektedir ki kız öğrenciler erkek öğrenciler ile kıyaslandığında İngilizce öğrenmeye ve iletişim kurmaya karşı daha yüksek motivasyona sahiptirler. Cinsiyetin okul dışı İngilizce üzerindeki etkisi ölçüldüğünde yine kız öğrencilerin v erkek öğrencileri kısmen geride bıraktığı fakat bu değerin çok anlamlı bir büyüklükte olmadığı saptanmıştır. Çalışmanın diğer bulgusu üst kademedeki öğrencilerin (11 ve 12. Sınıf) hem genel anlamda İngilizce öğrenmeye karşı daha yüksek motivasyona sahip oldukları hem de daha fazla okul dışı İngilizce kullandıklarıdır. Motivasyon ve okul dışı İngilizce arasındaki ilişki incelendiğinde güçlü bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Bu da yüksek motivasyonlu bireylerin daha çok okul dışı İngilizce kullanmaya eğilimli oldukları anlamını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
English as a lingua franca is an essential communication language students encounter in their lives. Hyland (2004) points that one can learn language whenever and wherever he chooses. Knight (2007) states that those who fall short on boosting their English levels are the ones that miss the opportunity to practise English outside which suggests that students must use the advantage of extramural English. English learning which is not only limited to school is practised in games, movies, songs and through social media applications that are indispensable in today's world. The aim of the present research is to provide factual information about the extramural English activities of high school students. Data were collected from a total of 250 students consisting of 9 th,10th , 11th and 12th grade students studying in a state Anatolian high school. The research utilized a mixed-method approach. In gathering quantitative data, the motivation section was adapted from the work of Honarzad and Rassaei (2019), while the Extramural English segment drew from the research by Coşkun and Mutlu (2017). The interview questions were prepared by the researcher. The interviews were carried out with the participation of 11 volunteer students. Quantitative data analysis was conducted using the SPSS program, and the qualitative data underwent content analysis. The scale (motivation and extramural English) comprises a total of 58 items. The results of the quantitative data show that female students have higher motivation towards learning English and communicating in English than males. When the effect of gender on extramural English was measured, it was found that female students slightly outstripped male students but this value was not significant. Furthermore 11th and 12th grade students have higher vii motivation towards English learning in general and using extramural English. When examining the connection between motivation and extramural English use it was found that there is a strong correlation. This means that individuals with higher levels of motivation tend to use more extramural English.