Dijital sınıf kitaplığının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonu ve okuma tutumuna etkisi
The effect of digital classroom library on 4th grade students' reading motivation and reading attitudes
  1. Tez No: 823756
  2. Yazar: AYÇA ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: basılı okuma, dijital sınıf kitaplığı, ilkokul, okuma motivasyonu, okuma tutumu, digital classroom library, primary school, printed reading, reading attitude, reading motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, dijital sınıf kitaplığının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonları ve okumaya yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, deneysel modellerden ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desende tasarlanmıştır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde yürütülen araştırmanın çalışma grubunu Kayseri ili merkez ilçesindeki bir ilkokulda öğrenimlerine devam eden 80 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonu Ölçeği”ve“1-6. Sınıflar İçin 'Garfield' Görselli Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Her hafta 2 ders saati olmak üzere toplam 10 hafta süren yarı deneysel uygulama boyunca deney grubunda bulunan öğrenciler, dijital sınıf kitaplığı kullanılarak tablet PC'ler üzerinden ekrandan okuma yaparken; kontrol grubunda bulunan öğrenciler ise geleneksel basılı okuma yapmayı sürdürmüştür. Verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız örneklem t-testleri, One Way ANOVA, doğrulayıcı faktör analizi, ANCOVA, MANOVA, MANCOVA, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin okuma motivasyonu ölçeği toplam ve alt faktör son test puanlarında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir. Benzer biçimde deney ve kontrol gruplarının okumaya yönelik tutum ölçeği toplam ve alt faktör son test puanlarının da istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Her bir ölçeğe yönelik grup içi ön test ve son test puanları karşılaştırıldığında öntest puanlarına göre son test puanlarında bir düşüş olduğu görülmüş; ancak gruplar arası son test puanları incelendiğinde araştırma gruplarında yaşanan bu puan düşüşünün istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, dijital sınıf kitaplığı kullanılarak yapılan okumanın öğrencilerin okuma motivasyonunda ve okumaya yönelik tutumlarında bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of the digital classroom library on primary school fourth grade students' reading motivations and attitudes towards reading. Quasi-experimental design which is one of the experimental research methods with pre-test and post-test control group was adopted as the research design of the study. The participants of the research conducted in the spring term of the 2021-2022 academic year consist of 80 fourth-grade students from a primary school in the central district of Kayseri.“Reading Motivation Scale for Texts”and“1-6. The 'Garfield' Attitude Scale Towards Reading Visuals”were used as data collection tools in the study. During the quasi-experimental phase, which lasted for a total of 10 weeks including 2 lesson hours each week, the students in the experimental group read from the screen on tablet PCs using the digital classroom library while the students in the control group continued to utilize traditional printed reading. In the analysis of the research data, dependent and independent sample t-tests, One Way ANOVA, Confirmatory Factor Analysis, ANCOVA, MANOVA, MANCOVA, Wilcoxon Signed Rank Test and descriptive statistics were applied. The findings reveal that there was no statistically significant difference in the total and sub-factor post-test scores of the reading motivation scale of the students from both experimental and control groups. In a similar vein, it was determined that the total and sub-factor post-test scores of the attitude scale towards reading of the experimental and control groups did not show a statistically significant difference. When the intra-group pre-test and post-test scores for each scale were compared, it was found that there was a decrease in the post-test scores compared to the pre-test scores; however, when the post-test scores between the groups were examined, it was concluded that this decrease in scores experienced in the research groups was not statistically significant. The results of the research indicate that reading via the digital classroom library has no effect on students' reading motivation and attitudes towards reading.