Özel eğitim uygulama okuluna devam eden örgün eğitim çağındaki orta ve ağır derecede mental reterdasyona sahip olan öğrenci velilerinin yaşam doyumu ve serbest zaman engellerinin incelenmesi
Life satisfaction and leisure time barriers of parents of students with moderate and severe mental retardation attending special education practice school
- Tez No: 823781
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AĞILÖNÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Boş Zaman Engelleri, Mental Reterdasyon, Özel Eğitim, Life Satisfaction, Leisure Time Barriers, Mental Retardation, Special Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, Özel Eğitim Uygulama Okuluna devam eden örgün eğitim çağındaki orta ve ağır derecede mental reterdasyona sahip olan öğrenci ebeveynlerinin yaşam doyumları ve boş zaman engelleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada betimsel ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Çalışma evrenini Muğla ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Eğitim ve Uygulama Okuluna aktif olarak devam eden 300 öğrencinin ebeveynleri oluşturmaktadır. Örneklemi ise Fethiye, Ortaca, Menteşe, Milas ve Bodrum da bulunan Özel Eğitim ve Uygulama Okulların da çocuğu bulunan 123 gönüllü ebeveyn oluşturmuştur. Çalışmada örnekleme kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Araştırmada katılımcılardan verilerin toplanmasından anket yönteminden yararlanılmıştır. Kullanılan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde katılımcıları tanımlayıcı demografik 17 soru ikinci bölümde, Boş Zaman Engelleri Ölçeği ve üçüncü bölümde Yaşam Doyumu Ölçeği yer almaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS istatistik programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; katılımcıların yaşam doyumu ortalamasının ortalamanın altında olduğu ve boş zaman engellerinde en önemli faktörlerin zaman ve bilgi eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Yaşam doyumunun yalnızca çocuğa konulan tanı türü ve çocukların bakımında yardımcı birinin olmasına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Boş zaman engellerinde ise yaşa göre ilgi eksikliği; mesleklerine ve gelir durumuna göre tesis; çocuk sayısına göre bilgi eksikliği, tesis ve arkadaş eksiliği; çocuklarının tanı zamanına göre bilgi eksikliği, tesis ve ilgi eksiliği; tanı türüne göre bireysel psikoloji boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Son olarak ise korelasyon analizi sonuçlarına göre; yaşam doyumu ile boş zaman engellerinin bireysel psikoloji, zaman ve ilgi eksikliği boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the relationship between life satisfaction and leisure time barriers of parents of students with moderate and severe mental retardation at the formal education age attending Special Education Practice School. In the research, descriptive relational survey model was preferred. The study population consists of the parents of 300 students who actively attend the Special Education and Practice School affiliated to the Ministry of National Education in the province of Muğla. The sample consisted of 123 volunteer parents who have children in Special Education and Practice Schools in Fethiye, Ortaca, Menteşe, Milas and Bodrum. In the study, the sampling was reached by the convenience sampling method. In the study, the survey method was used to collect data from the participants. The questionnaire form used consists of three parts. In the first part of the questionnaire, there are 17 demographic questions describing the participants, in the second part, the Leisure Barriers Scale, and in the third part, the Life Satisfaction Scale. The data obtained in the research were evaluated in the SPSS statistical program. As a result of the research; it has been determined that the average life satisfaction of the participants is below the average and the most important factors in leisure time barriers are the lack of time and information. It has been observed that life satisfaction differs significantly only according to the type of diagnosis given to the child and the presence of an assistant in the care of the children. In leisure time barriers, lack of interest by age; facility according to their occupation and income; lack of information by number of children, lack of facilities and friends; their children's lack of information, facilities, and attention by the time of diagnosis; It has been determined that there is a significant difference in individual psychology dimensions according to the type of diagnosis. Finally, according to the results of the correlation analysis; It has been determined that there is a significant relationship between life satisfaction and the dimensions of leisure time barriers, individual psychology, time and lack of interest.