Onosma mutabilis (O. mutabilis) bitki özütünden sentezlenen gümüş nanopartiküllerin antioksidan ve antidiyabetik aktivitelerinin araştırılması
  1. Tez No: 824004
  2. Yazar: FIDAN VALIYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Onosma Mutabilis, Yeşil Sentez, Gümüş Nanopartikül, Fenolik Madde, Antioksidan Aktivite, Antidiyabetik Aktivite, Onosma Mutabilis, Green Synthesis, Silver Nanoparticles, Phenolic Compound, Antioxidant Activity, Anti-diabetic Activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET ONOSMA MUTABİLİS (O. MUTABİLİS) BİTKİ ÖZÜTÜNDEN SENTEZLENEN GÜMÜŞ NANOPARTİKÜLLERİN ANTİOKSİDAN VE ANTİDİYABETİK AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada O. mutabilis bitkisinin kök özütü kullanılarak yeşil yöntemle sentezlenen gümüş nanopartiküllerin antioksidan ve antidiyabetik etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda bitkinin kökleri su kullanılarak maserasyon yöntemi ile ekstrakte edilip, elde edilen bitki özütü ile farklı koşullarda gümüş nanopartiküllerin (AgNP) yeşil sentezi gerçekleştirilerek karakterizasyonu yapılmıştır. AgNP'lerin karakterizasyonu, Görünür Alan Spektroskopisi (UV-Vis), X Işını Kırınımı (XRD), Lazer Parçacık Boyutu (Malvern Mastersizer), Taramalı Elektron Mikroskopisi (SEM), Enerji Dağılımı X-Işını Analizi (EDX) ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) ile belirlenmiştir. Karakterizasyon sonucunda 410 nm dalga boyunda spektrum gösteren, yaklaşık olarak 26-100 nm büyüklüğünde ve kübik boyutta nanopartiküllerin (NP) oluştuğu belirlenmiştir. 1,1‐difenil‐2‐pikrilhidrazil (DPPH•) serbest radikal giderme aktivitesi yöntemi kullanılarak ekstraktların antioksidan aktivitesi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar standart madde olarak kullanılan Bütil hidroksi tolüen (BHT) ile karşılaştırılarak değerlendirildi. En yüksek DPPH serbest radikali giderim aktivitesinin % inhibisyon değeri %59,36 bulunmuştur. Toplam fenolik madde (TFM) tayini için Folin-Ciocalteu yöntemi kullanılarak ekstraktlarda bulunan fenolik madde miktarları gallik asit eşdeğeri olarak en yüksek 425 ± 0.07 mg olarak belirlendi. Antidiyabetik aktivite, alfa-amilaz inhibisyonunun spektrofotometrik yöntemle ölçülmesiyle belirlendi. Yapılan analizlerde örneğe ait alfa-amilaz inhibisyon değerleri en yüksek %35 inhibe etme yeteneği sergilemiştir. Sonuç olarak, O.mutabilis bitkisinden sentezlenmiş gümüş nanopartiküller önemli fenolik bileşen içeriğiyle antioksidan durumu güçlendirebileceği ve ayrıca kısmi α-amilaz inhibisyon aktiviteleri sayesinde nutrasötik olarak hiperglisemiyi önleyebileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATİON OF THE ANTİOXİDANT, ANTİDİABETİC OF SİLVER NANOPARTİCLES SYNTHESİZED USİNG ONOSMA MUTABİLİS (O. MUTABİLİS) ROOT EXTRACT This study aimed to investigate the antioxidant and antidiabetic effects of silver nanoparticles synthesized by the green method using the root extract of O. mutabilis plant. In this context, the roots of the plant were extracted by maceration method using water and the green synthesis of silver nanoparticles (AgNP) was carried out and characterized under different conditions with the obtained plant extract. AgNPs were characterized by UV-Visible Field Spectroscopy (UV-Vis), X-Ray Diffraction (XRD), Particle Size Measurement (Malvern Mastersizer), Scanning Electron Microscopy (SEM), Energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR). As a result of the characterization, it was determined that the nanoparticles were approximately 26-100 nm in size and cubic in size, showing a spectrum at 410 nm wavelength. The antioxidant activity of the extracts was investigated using the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH-) free radical scavenging activity method. The results obtained were evaluated by comparing with Butyl hydroxytoluene (BHT) used as a standard substance. For the determination of total phenolic matter (TFM), Folin-Ciocalteu method was used and the highest amount of phenolic matter in the extracts was determined as 425±0.07 mg/g as gallic acid equivalent. For antioxidant activity, the highest DPPH free radical scavenging activity % inhibition value was 59.36. The antidiabetic activity was determined by measuring alpha-amylase inhibition by spectrophotometric method. The alpha-amylase inhibition values of the sample showed the highest 35% inhibition ability. In conclusion, it can be concluded that silver nanoparticles synthesized from O.mutabilis plant may enhance the antioxidant status with their significant phenolic component content and also prevent postprandial hyperglycemia as a nutraceutical due to their partial α-amylase inhibition activity.