Türkiye'de yönetimde dijitalleşme: E-devlet
Digitalization in management in Turkey: E-government
- Tez No: 824046
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMED KURBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Bilgi, Teknoloji, e-Devlet, Public Administration, Knowledge, Technology, e-Government
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Devletin vatandaşlarıyla olan etkileşimi genel olarak kamu hizmetlerinin sunumu üzerinden biçimlenmektedir. Günümüzde, bilgiyi kamu yönetiminin örgütlenmesi ve işleyişi bakımından bir değer olarak gören devletler, bu etkileşimin daha sağlıklı bir ortamda yürütülmesini sağlamaktadır. Bu çerçevede elektronik devleti ifade eden e-Devlet, kamunun yönetim bilgisinin ve hizmetlerin vatandaşlara arzı için bilgi ve iletişim teknolojisinin kullanıldığı uygulamalardan biridir. Vatandaşlar ve devlet arasındaki etkileşimi artıran e-Devlet, bilgiye daha fazla erişimi mümkün kılarak, her iki kesim için olumlu dışsallıklar üretmektedir. Türk kamu yönetiminde de e-Devlet uygulaması aracılığıyla, dijital devlet reformu çalışmaları kapsamında kayda değer ilerleme yaşanmıştır. Bu bakımdan e-Devlet, hükümetlerin vatandaşların ihtiyaçlarına ve taleplerine karşılık verebilmesinin araçlarından biri hâline gelmiştir. Bunun yanında son dönemde dijital devlet stratejisi kapsamında atılan adımlar, e-Devlet uygulamasının daha işlevsel olacağını göstermektedir. Tezin ana amacı, mevcut literatür bağlamında Türkiye'de e-devlet uygulamalarının kamu yönetimine katkılarını ortaya çıkarmaktır. Bunun yanı sıra Türkiye'deki mevcut uygulamaları diğer gelişmiş devletlerin uygulamalarıyla karşılaştırmak ve uygulamalarda karşılaşılan sorunları mevcut literatür üzerinden tespit etmek istenilmiştir. Tezde, bulgulara ve sonuçlara içerik analizi yaparak ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The state's interaction with its citizens is generally shaped through the provision of public services. Today, states that see information as a value in terms of the organization and functioning of public administration that ensure this interaction is carried out in a healthier environment. In this context, e-Government, which refers to electronic government, is one of the applications in which information and communication technology is used to provide public administration information and services to citizens. By increasing the interaction between citizens and the state, e-Government creates positive externalities for both segments by enabling greater access to information. There has been significant progress in the Turkish public administration within the scope of digital state reform efforts through the application of e-Government. In this respect, e-Government has become one of the tools for governments to respond to the needs and demands of citizens. In addition, the recent steps taken within the scope of the digital government strategy show that e-Government application will be more functional. The main purpose of the thesis is to reveal the contributions of e-government applications to public administration in Turkey in the context of the existing literature. In addition, it was intended to compare the current practices in Turkey with the practices of other developed countries and to identify the problems encountered in the practices through the existing literature. In the thesis, findings and conclusions were reached by content analysis.