Balance sheet conservativity and cross-section of stock returns
Bilanço ihtiyatlılığının hisse fiyatlarına etkisi
- Tez No: 824222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞENSOY, DR. BARIŞ İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilanço İhtiyatlılığı, Nakit-Varlık Oranı, Finansal Risk ve Yanlış Fiyatlama, Uzun Vadeli Borç-Varlık Oranı, İşletme Sermayesi-Varlık Oranı, Balance Sheet Conservativity, Cash-to-Assets Ratio, Financial Risk and Mispricing, Long-Term Debt-to-Assets Ratio, Working Capital-to-Assets Ratio
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Mevcut çalışma, nakit-varlık oranı, işletme sermayesi-varlık oranı ve uzun vadeli borç-varlık oranı dahil olmak çeşitli bilanço ölçütlerinin hisse fiyatlarına etkisini ölçmekte ve sonuçlar ışığında bilanço ölçütleri ve finansal risk ilişkisine dair özgün bakış açıları sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmamız ayrıca, incelenen bilanço ölçütlerinin lineer bir bileşimi olarak oluşturulan bilanço ihtiyatlılığı (BLC) adlı bileşik faktör indeksinin önemini ve hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisini vurgulamaktadır. Tek değişkenli portfolyo analizlerinin bulguları, BLC'nin (parametreleri olan nakit-varlık oranı, işletme sermayesi-varlık oranı ve uzun vadeli borç-varlık oranı ile birlikte) hisse getirilerinin güçlü bir göstergesi olduğunu ve ekstrem portfolyolar arasında istatistiksel olarak anlamlı yedi faktörlü alfa farklılıklarına karşılık geldiğini göstermektedir. İki değişkenli portfolyo analizlerindeki tutarlı sonuçlar da BLC faktörünün gösterge gücünü desteklemektedir. BLC parametreleri için Fama-Macbeth regresyonlarının sonuçları, literatürde bilinen on farklı hisse getiri prodüktörüne karşı test edildiğinde de üç BLC parametresi için de pozitif risk primlerine işaret etmektedir. Bununla birlikte, uzun vadeli borç-varlık oranı, literatürdeki mevcut anomaliler tarafından açıklanamayan, istatistiksel olarak önemli miktarda risk primi izole etme yeteneği ile ilişkilendirilen tek BLC parametresi olarak tespit edilmiştir. Tanımlayıcı istatistik tablolarında özetlenen kapsamlı bulgular, firmaların yüksek-BLC karakteristiği ile korelasyon gösteren anormal hisse senedi getirilerinin oluşmasında hem talep tarafı tepkisizliğiyle tetiklenen yanlış fiyatlandırmaların hem de risk-bazlı etkilerin olası koekzistansına işaret etmektedir. Kolektif bulgular, incelenen bilanço ölçütlere dayalı hisse-yatırım stratejilerinin yüksek performansına vurgu yapmakta ve aynı zamanda hisse senedi ihraç eden firmalar için de daha ihtiyatlı finansal politikaları teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study delves into the examination of various balance sheet measures and their significance in the cross-sectional pricing of stocks, to provide unique insights into the understanding of fınancial risk and its relation to balance sheet metrics. Based on these metrics, our study also sheds light on the importance and stability of a composite factor and its influence on stock prices. The fındings of univariate portfolio sorts reveal that BLC (along with its parameters CDA, WCA, and LTDA) is a strong indicator of stock retums, corresponding to statistically signifıcant seven-factor alphas for the high-low portfolios. Consistent results among bivariate portfolio sorts also support the BLC factor strength. The outcomes of Fama-Macbeth regressions for separate BLC parameters indicate positive risk premiums for each parameter when tested against ten diffe rent return predictors. Among other balance sheet measures, LTDA is the only BLC parameter associated with the capability to isolate significant risk premiums not proxied by extant anomalies in the literature. Comprehensive findings that are also supported by the summary statistics collectively indicate mixed effects of risk and underreaction-driven mispricing to explain the abnormal stock retums associated with the high-BLC characteristics of their issuers. The fındings reveal high-performing investment strategies based on these metrics, and collectively favor more conservative financial policies for the stock-issuing firms.