Tanrı tasavvuru ve devlet inşası: Klasik medeniyetler üzerine bir inceleme
The relationship between God conception and state: An investigation on ancient civilizations
  1. Tez No: 824304
  2. Yazar: BETÜL AZRA YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER OSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Uluslararası İlişkiler, Religion, Philosophy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, Devlet, Güç, İktidar, Tanrı Tasavvuru, Siyaset Felsefesi, Uluslararası İlişkiler, God, State, Power, Conception of God, Political Philosophy, International Relations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tanrının kavram olarak ortaya çıkışı insanlık tarihi kadar köklü bir geçmişe dayanıyor. Bu bakımdan, tanrının insanda hangi tasvire karşılık geldiği ve onda ne gibi yönelimlere yol açtığı yüzyıllardır araştırma konusudur. Bu tasavvur meselesi sosyal bilimlerin önünde bir soru olarak durmaktadır. Platon ve Aristoteles'ten bu yana insan sosyal ve siyasal bir canlı olarak kabul edilmiştir. Ve neredeyse onlardan sonra gelen bütün sosyal bilimciler insanın siyasete ve devletleşme eğilimine neden ihtiyaç duyduğunu sorgulamaya devam etmiştir. Elde edilen yanıtlar sosyal bilimcileri yeni ve sorgulanması güç bir başka alanla daha karşı karşıya bırakır: Herhangi bir toplumun tanrı tasavvuru ve o toplumun fertlerinin tanrı ile kurduğu ilişki belli ölçülerde toplumun politik formu olan devlet olgusunu etkiler mi? Tanrı tasarımı ile devlet inşası arasında göz ardı edilemez bir bağ mevcuttur. Meselenin inanç ve devlet ilişkisinin yanı sıra bir başka boyutu daha vardır. Toplumların inançlarıyla önderlik/liderlik profilleri arasında da sıkı bir ilişki vardır. Tanrı ve devlet ilişkisini ele alırken tanrı kavramı ile lider/önder profilleri arasındaki denklemler de ortaya çıkmıştır. Tanrı mefhumu, devamlı yinelenen bir anlam dünyası içindedir. Gelişmekte olan dünya sistemleri içinde de liderlik vasıflarının arasına devamlı yeni maddeler eklenir. Yüzyıllar içinde yönetici kimliğinin tanımı sürekli değişime uğramıştır. İnsanın hiyerarşiyi kurgulama şekliyle yüce/kutsal mefhumunu algılama şekli muhakkak ki bir noktada aynı yoldan geçmekte ve birbirini etkilemektedir. Tanrı tasavvurlarının doğruluğu bahsi tezimizin esas meselelerinin içinde yer almaz. Bu tezde yalnızca insan zihnindeki tanrı tasavvurunun sosyal ve siyasal yaşantıdaki izdüşümü ele alınmıştır. Sınırımız siyaset ve öncülümüz tanrı tasavvurudur. Tanrının bizatihi ölçülemez oluşu, tanımının doğruluğunu da ölçülebilir olmaktan uzaklaştırır. İnsan zihninin tasavvur yeteneği ve soyut algısı kendi sosyal hayatında ne gibi etkiler göstermektedir, ancak bunu ölçebiliriz. Bireyden medeniyete, sosyal hayattan siyasal düzene geçişte bu sistemin akışı incelenmiştir. Medeniyetler düşünmeye kendi coğrafyalarından başlarlar. Düşünme sistemleri ise mevcut koşullarına göre şekil alır. Buradan hareketle, tezimizde medeniyetleri özgün deneyimleri çerçevesinde değerlendirdik. Bu kapsamda, belli ölçülerden hareketle beş medeniyeti incelemeyi tercih ettik: (a) Türk Medeniyeti (b)Mısır Medeniyeti (c)Babil Medeniyeti (d)Yunan Medeniyeti (e)Roma Medeniyeti
Özet (Çeviri)
The emergence of God as a concept goes back as long as human history. In this respect, what depiction of God corresponds to in man and what kind of orientations it leads to in him has been the subject of research for centuries. It stands as a question in front of the social sciences. Social scientists who accept that man is a political being with Plato and Aristotle find many answers when they question why he needs politics and the tendency to statehood. Thus, they are faced with another new and difficult to question area. Does any society's conception of God and the relationship that its members establish with God affect to a certain extent the phenomenon of the state, which is the political form of society? There is an undeniable link between the design of God and state-building. In addition to the relationship between faith and state, there is another dimension to the issue. There is also a close relationship between the beliefs of societies and their leadership/leadership profiles. While dealing with the relationship between God and the state, the equations between the concept of God and the leader/leader profiles have also emerged. The notion of God is in a world of meaning that is constantly recurring. Within the developing world systems, new substances are added to the leadership qualities. Over the centuries, the definition of managerial identity has undergone constant change. The way man constructs hierarchy and the way he perceives his sublime/sacred concept certainly passes through the same path at some point and influences each other. The question of the correctness of the conceptions of God does not lie within the horizon of this subject. Only the projection of the conception of God in the human mind in social and political life is discussed. Our limit is politics and our premise is the conception of God. Since God Himself is immeasurable, the truth of his definition is not measurable. What effects does the human mind's imagination and abstract perception have on its social life, but we can only evaluate it. The flow of this system in the transition from the individual to civilization, from social life to the political order has been examined. Civilizations begin to think from their own geography. Thinking systems, on the other hand, take shape according to their current conditions. As a result, we will evaluate civilizations within the framework of their unique experiences. We study five civilizations: (a)Turkish Civilization (b)Egyptian Civilization (c)Babylonian Civilization (d)Greek Civilization (e)Roman Civilization