Sürdürülebilir gastronomi turizmi açısından coğrafi işaretli ürünler: Kayseri örneği
Geographical indicated products in the context of sustainable gastronomy tourism: The case of Kayseri
  1. Tez No: 824369
  2. Yazar: DİLEK GÖKÇEN SABUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE GÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Economics, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Gastronomi Turizmi, Sürdürülebilirlik, Coğrafi İşaret, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Kayseri, Gastronomy Tourism, Sustainability, Geographical Indication, UNESCO Creative Cities Network
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışmanın araştırma alanı olan Kayseri, zengin bir gastronomik mirasa sahiptir. Türk Patent ve Marka Kurumu sitesinde yer alan güncel verilere göre Kayseri'ye ait 26 adet ürün tescillenmiştir. Kayseri mutfağı sahip olduğu potansiyel nedeniyle 2021 senesinden itibaren UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Gastronomi Şehirleri ulusal listesinde yer almaktadır. Bu noktalardan hareketle Kayseri'de, sürdürülebilir gastronomi turizminin sağlanabilmesi açısından gıda kategorisinde yer alan coğrafi işaretli ürünlerin öneminin ortaya konması amaçlanmaktadır. Gerçekleştirilen çalışmalar (Işık, 2010; Erbaş, 2011; Altun,2016; Apak, 2016; Şanlıoğlu ve Erdem, 2017; Gülsoy, 2018; Kaya, 2018; Elmacıoğlu, 2019) incelendiğinde, Kayseri'nin gastronomi turizmi potansiyelini ve coğrafi işaret tesciline sahip ürünlerini konu edinen az sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu nedenle, çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma sonucunda geliştirilen önerilerin ise Kayseri'nin gastronomi turizminin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından destekleyici ve paydaşlar için yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Çalışmada, nitel araştırma kapsamında durum çalışması deseni kullanılmıştır. Bu amaçla veri toplama teknikleri olarak; doküman analizi, saha gözlemi ve görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde; Kayseri'nin gastronomi turizmi açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğu; bu potansiyelde ise coğrafi işaretli gıda ürünlerinin önemli bir yere sahip olduğu keşfedilmiştir. Kayseri'nin gastronomi turizmi destinasyonu olabilmesi için tanıtım, pazarlama, destinasyon imajı, iş birliği ve eğitim gibi konularda daha etkin çalışmalar yürütmesi gerekliliği sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda elde edilen bulgular neticesinde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to protect the local cuisine culture and transfer it to future generations, efforts should be made to ensure the sustainability of gastronomy tourism. Within the scope of these studies, it is of great importance to protect and increase the recognition of local products through geographical indication registration. Kayseri, the research area of the study, has a rich gastronomic heritage. According to the current data on the website of the Turkish Patent and Trademark Office, 26 products of Kayseri have been registered. Due to its potential, Kayseri cuisine has been included in the UNESCO Creative Cities Network, Cities of Gastronomy national list since 2021. Based on these points, it is aimed to reveal the importance of geographically marked products in the food category in terms of providing sustainable gastronomy tourism in Kayseri. When the studies were examined, (Işık, 2010; Erbaş, 2011; Altun,2016; Apak, 2016; Şanlıoğlu ve Erdem, 2017; Gülsoy, 2018; Kaya, 2018; Elmacıoğlu, 2019) few studies were found on Kayseri's gastronomy tourism potential and geographical indication registered products. For this reason, it is thought that the study will contribute to the literature. It is thought that the recommendations developed as a result of the study will be supportive and guiding for stakeholders in terms of ensuring the sustainability of Kayseri's gastronomy tourism. In the study, case study design was used within the scope of qualitative research. For this purpose, document analysis, observation and interview techniques were used as data collection techniques. When the findings obtained as a result of the study were analysed; it was discovered that Kayseri has a high potential in terms of gastronomy tourism and that geographically marked food products have an important place in this potential. It has been concluded that Kayseri should carry out more effective studies on issues such as promotion, marketing, destination image, cooperation and training in order to become a gastronomy tourism destination.