Turkish EFL teachers' English as a Lingua Franca (ELF) awareness and attitudes towards native and non-native varieties of English
Türk İngilizce öğretmenlerinin 'Ortak Dil Olarak İngilizce (ODİ)' farkındalıkları ve İngilizcenin yerel ve yerel olmayan çeşitliliklerine karşı tutumları
  1. Tez No: 824389
  2. Yazar: AYŞE GÜL ARHAN PAKNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aksan, Görevde Olan Devlet Okulu Öğretmenleri, Ortak Dil Olarak İngilizce (ODİ) Farkındalığı, Tutumlar, Yerel ve Yerel Olmayan Çeşitlilikler, Accent, Attitudes, English as a Lingua Franca (ELF) Awareness, In-Service Public School Teachers, Native and Non-Native Varieties
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İngilizce'yi ana dili olarak konuşmayan insan sayısı konuşanları geçerek, İngilizce günümüz dünyasının ortak dili olmuştur. Milyonlarca insan İngilizce'yi ana dili olarak konuşan insanların normlarına bağlı kalmadan başarılı bir şekilde iletişim kurabildiği için, bu norm ve standartlar sorgulanır hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk devlet okulu öğretmenlerinin ortak dil olarak İngilizce (ODİ) farkındalıklarını ve yerel-yerel olmayan aksanlara karşı tutumlarını keşfetmektir. Çalışmada karma yöntem deseni kullanılmıştır. Nicel veriler anket ve yargı testi kullanılarak aktif olarak görev yapan 225 İngilizce öğretmeninden alınmıştır. Ayrıca 15 katılımcı yapılandırılmış görüşmeye gönüllü olarak katılmıştır. Anket sorularına ilaveten, katılımcıların aksan farkındalıklarını daha iyi anlamak için altı farklı ülkeden altı farklı ses kaydından faydalanılmıştır. Anketten, yargı testinden ve aksan çalışmasından elde edilen veriler SPSS kullanılarak betimleyici ve çıkarımsal istatistik ile, görüşme ise tematik olarak analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, çoğu öğretmenin Jennifer Jenkins tarafından geliştirilen“Ortak Dil Özü”konusuna aşina olmadıkları belirlenmiştir. Ayrıca, katılımcı tutumları, öğretmenlik deneyimleri, çalıştıkları okul seviyesi ve mezun oldukları lisans bölümü ile doğrudan ilgilidir. Çalışma ayrıca katılımcıların dilin“ortak dil”konumunun farkında olmalarına ve buna değer vermelerine rağmen İngilizce'yi ana dili olarak konuşanların normlarına meyilli olduklarını açığa çıkarmıştır. Bu çalışmanın sonuçları Türk İngilizce öğretmenlerinin ODİ algıları hakkında Aydınlatıcı kanıt sağlayabilir ve müfredat ve öğretmen yetiştirme programlarının dizaynında yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
English has become the common language of today's world, with non-native speakers outnumbering native speakers. Since millions of people communicate successively without adhering to native speaker norms, these norms and standards have become questionable. The aim of the present study is to find out Turkish public school teachers' ELF awareness and attitudes towards native and non-native accents. A mixed-methods design was adopted in this study. Quantitative data were collected from 225 in-service teachers of English through a questionnaire and a judgement task. Besides, 15 participants voluntarily participated in the structured interviews. In addition to the interview questions, six different voice recordings from six different countries were utilised to gain a deeper understanding of the participants' accent awareness. The data obtained from the questionnaire, judgement task and accent study were analysed with SPSS using descriptive and inferential statistics, whereas the interviews were analysed thematically. According to the results, it was identified that most teachers were not accustomed to the Lingua Franca Core developed by Jennifer Jenkins. Moreover, their attitudes were directly related to their experience, the school level they worked at, and the department they graduated from. The study also revealed that the participants were inclined towards native speaker norms, although they were aware of the lingua franca status of the language and appreciated it. The findings of the current study may provide insightful evidence for ELF perceptions of Turkish teachers of English and may be helpful in designing curriculum or teacher training programmes.