A Modified driver for salient pole permanent magnet synchrondus motors
Geliştirilmiş çıkıntı kutuplu sabit mıknatıslı senkron motor sürücüsü
- Tez No: 82484
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akı zayıflatma yöntemi, id = O kontrolü, birim akım ile maksimum döndürme momenti kontrolü vı
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz GELİŞTİRİLMİŞ ÇIKINTI KUTUPLU SABİT MIKNATISLI SENKRON MOTOR SÜRÜCÜSÜ ALTUNGUNEŞ, Mustafa Can Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Arif ERTAŞ Eylül 1999, 86 sayfa Bu çalışmada, sabit mıknatıslı senkron motorlarda kullanılan birim akımdan maksimum döndürme momenti elde etme yönteminde akı zayıflatma metodu kullanılabilmesi için tek boyutlu tablonun değiştirilmesi önerilmiştir. Bu yöntem, geleneksel id= 0 yöntemine bir adet iki boyutlu tablo, iki adet analog-sayısal çevirici ve bir adet toplayıcı eklenerek elde edilmiştir. Değiştirilmiş sürücü, kontrol edilebilir yük kullanılarak içsel tip sabit mıknatıslı endüstriyel senkron motor üzerinde uygulanmıştır. Sürücünün ana kısımları, güç katı, darbe genişliği modülasyonlu akım denetleci, akım vektör denetleci, hız denetleci ve resolver-sayısal çeviriciden oluşmaktadır. Sistemin tüm parçalan bu tez kapsamında hazırlanmıştır. Değiştirilmiş sürücüye ilişkin elektromekanik döndürme momenti, çıkış gücü, hız tepkisi vb. özellikler teorik ve deneysel olarak incelenmiştir. id = 0 yöntemi ve önerilen metoda ait sonuçlar birbirleriyle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODIFIED DRIVER FOR SALIENT POLE PERMANENT MAGNET SYNCHRONOUS MOTORS ALTUNGUNEŞ, Mustafa Can M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif ERTAŞ September 1999, 86 pages This thesis proposes an alternative hardware approach to achieve flux- weakening for the salient pole permanent magnet synchronous motor by modifying the one dimensional look-up table in maximum torque per ampere control. The proposed method is implemented by adding a two dimensional look-up table, an adder and two analog to digital converters to the conventional id = 0 control method. Modified driver is designed to drive an industrial type interior permanent magnet synchronous motor coupled to an adjustable mechanical load. The overall modified driver is composed of the following components: power stage of the modified driver, PWM current regulator, current vector controller, velocity regulator and resolver-to- digital converter. All of the components described so far are developed within the scope of the thesis. Several characteristics such as electromechanical torque, output power, speed response and so on are examined by computer simulation and experimental tests. Results obtained by both id = 0 and the proposed control method are compared to each other. mKeywords : Flux-weakening method, id = 0 control, maximum torque per ampere control IV