Çok uluslu işletmelerde modern sermaye yapısı teorilerinin geçerliliğinin test edilmesi
Testing the validity of modern capital structure theories in multinational companies
- Tez No: 824963
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİH KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dengeleme teorisi, Finansal hiyerarşi teorisi, Finansal kaldıraçlar, Modigliani-Miller modeli, Optimal sermaye yapısı, Sermaye yapısı, Uluslararası işletmeler, Öz sermaye, Trade-off theory, Pecking order theory, Financial leverages, Modigliani-Miller model, Optimal capital structure, Capital structure, International enterprises, Equity capital
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada modern sermaye teorilerinin geçerliliği panel veri regresyon yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Bu teoriler dengeleme teorisi, finansal hiyerarşi teorisi, temsilcilik teorisi ve işaret (sinyal) etkisi teorileridir. 2013-2022 yılları arasında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin borsa endekslerinde yer alan finansal hizmetler sektörü hariç firmalar kullanılmıştır. Türkiye BİST30, Almanya DAX40, Fransa CAC40, ABD DOW30, Güney Afrika JTOPI40 ve Hindistan NIFTY50 endekslerinde incelenen dönem boyunca kesintisiz veri sağlanabilen firmalar analize dahil edilmiştir. Üç ayrı modelde bağımlı ve bağımsız değişkenler arası ilişki kurulmuştur. Bağımlı değişkenler kaldıraç oranı, kısa vadeli kaldıraç oranı ve uzun vadeli kaldıraç oranıdır. Bağımsız değişkenler firma büyüklüğü, karlılık, büyüme, aktif yapısı, vergi faktörü ve borç dışı vergi kalkanıdır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde modern sermaye teorilerinin geçerliliğini kanıtlayan sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the validity of modern capital theories using panel data regression methods. The examined theories include the trade-off theory, financial hierarchy theory, agency theory, and signal effect theories. The analysis includes companies listed in the stock market indices of developed and developing countries, excluding the financial services sector, between the years 2013 and 2022. The sample consists of firms that have provided uninterrupted data in the Turkey BIST30, Germany DAX40, France CAC40, USA DOW30, South Africa JTOPI40, and India NIFTY50 indices. Three different models are employed to establish relationships between dependent and independent variables. The dependent variables include leverage ratio, short-term leverage ratio, and long-term leverage ratio, while the independent variables consist of firm size, profitability, growth, asset structure, tax factor, and non-debt tax shield. The results confirm the validity of modern capital theories in both developed and developing countries.