Çevrimiçi ve yüz yüze terapide danışanların terapötik ittifak algıları ve terapi motivasyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the therapeutic alliance perceptions and the therapy motivation of clients in online and face-to-face therapy
- Tez No: 825069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Terapi, Çevrimiçi, Yüz yüze, Terapötik İttifak, Terapi Motivasyonu, Therapy, Online, Face-to-face, Therapeutic Alliance, Therapy Motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma danışanların terapötik ittifak algılarının ve terapi motivasyonlarının, çevrimiçi ve yüz yüze terapi almalarına göre farklılıklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya internete üzerinden ulaşılan 100 katılımcı Google Forms linki ile katılım sağlamıştır. Veriler toplanırken 3 ayrı ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler; Sosyo-demografik bilgi formu, Terapötik İttifak Ölçeği Kısa Formu (TIO) ve Danışanlar İçin Terapi Motivasyonu Ölçeği (DITMO)'dir. Toplanan veriler SPSS 26.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Tarama modelindeki betimsel araştırmanın verileri 'Terapötik İttifak Ölçeği' aracılığı ile toplanmıştır. Alınan terapi türüne göre oluşturulan grupların danışanlar için terapi motivasyonu ölçeği alt boyutları arasındaki ortalamaların karşılaştırılması için Mann Whitney U analizi uygulanmıştır. Alınan terapi türüne göre danışanların Terapötik İttifak ölçeği ve Danışanlar İçin Terapi Motivasyonu ölçeğinden aldıkları puanların alt boyutları arasındaki korelasyonun karşılaştırması için Spearman'ın Sıralama Korelasyon Katsayısı analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre danışanın terapi motivasyonu ile terapötik ittifak algısının anlamlı bir ilişki içerisinde olmadığı bulundu (p>0.050). Bu ilişkisizlik hem çevrim içi hem yüz yüze terapide korunmuştur. Ayrıca ölçeklerin alt boyutlarıyla terapi türünün (çevrim içi ve yüz yüze) bir ilişki içerisinde olmadığı, her iki terapi türü biçiminde çıkan sonuçların anlamlı bir fark yaratmadığı tespit edildi. Çalışmanın sonuçları, algılanan terapötik ittifak ile terapi motivasyonu arasında alt boyutlar bağlamında anlamlı bir ilişki olduğunu ve bu ilişkinin hem çevrimiçi hem de yüz yüze terapide korunduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the differences in therapeutic alliance perceptions and therapy motivation among clients receiving online and faceto-face therapy. The study included 100 participants who accessed the research via a Google Forms link. Data was collected using three different scales: a SocioDemographic Information Form, the Brief Form of the Therapeutic Alliance Inventory (TAI), and the Therapy Motivation Scale for Clients (TMSC). The collected data was analyzed using the SPSS 26.0 software package. The descriptive research in the survey model collected data through the“Therapeutic Alliance Inventory.”Mann-Whitney U analysis was conducted to compare the means of the therapy motivation scale sub-dimensions between groups formed based on the type of therapy received. Spearman's rank correlation coefficient analysis was used to compare the correlation between the Therapeutic Alliance Inventory and the Therapy Motivation Scale sub-dimensions, based on the type of therapy received. According to the analysis results, there was no significant relationship found between clients' therapy motivation and their perception of therapeutic alliance (p>0.050). This lack of relationship was consistent for both online and face-to-face therapy. Additionally, there was no significant relationship found between the subdimensions of the scales and the type of therapy (online and face-to-face), indicating that the results did not differ significantly between the two therapy formats. The studys findings demonstrated a significant relationship between perceived therapeutic alliance and therapy motivation in terms of sub-dimensions, which was consistent in both online and face-to-face therapy.