Study of metal xhanthates as potential catalysts in polimerization
Polimerleşmede potansiyel katalizör olarak kullanılan metal ksentatların incelenmesi
  1. Tez No: 82526
  2. Yazar: TUBA BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALYÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko izopropil ksentat, koordinasyon polimerleşme, propilen oksit, polipropilen oksit. vı, Zinc isopropyl xanthate, coordination polymerization, propylene oxide, poly(propylene oxide). IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz POLİMERLEŞMEDE POTANSİYEL KATALİZÖR OLARAK KULLANILAN METAL KSENTATLARIN İNCELENMESİ Bolat, Tuba Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kemal ALYÛRÜK Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet ÖNAL Ağustos 1999, 61 sayfa Bu çalışmada propilen oksitin Çinko izopropil ksentat ile polimerleşmesi incelenmiştir. Bu katalizörün hayli kararlı olduğu, susuz ve havasız ortamda saklandığı taktirde tekrarlanabilir sonuçlar elde edilebileceği belirlenmiştir. Propilen oksitin polimerleşmesinde bu katalizörün, koordinasyon katalizörleri arasında zincir büyümesi ile yüksek molekül ağırlıklı, ataktik polimer üreten, tek katalizör olduğu belirlenmiştir. Büyüme sürecinin zincir aktarımı ile devam ettiği belirlenmiştir.Propilen oksitin değişik tepkime koşullarında Çinko izopropil ksentat ile polimerleşmesi sistematik olarak yapılmış, deneysel incelemelerle tutarlı olan büyüme ve aktarma mekanizmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF METAL XANTHATES AS POTENTIAL CATALYSTS m POLYMERIZATION Bolat, Tuba M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor : Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜK Co-Supervisor : Prof. Dr. Ahmet ÖNAL August 1999, 61 pages In this work, Zinc isopropyl xanthate was studied as a catalyst in polymerization of propylene oxide. It was found that this is a quite stable catalyst which gives reproducible results providing it is kept away from atmospheric agents (air, moisture etc.) This catalyst was found unique among the coordination catalysts that it polymerizes propylene oxide with a typical chain-growth process into a high-atactic polymer. The propagation process completes with chain transfer process. mPolymerization of propylene oxide with Zinc isopropyl xanthate was studied systematically by changing reaction conditions and a mechanism of propagation and transfer process that is consistent with experimental conditions was proposed.