İnterval değerli dizilerin cesáro yakınsaklığı üzerine
On cesáro convergence of interval valued sequences
- Tez No: 825338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Quasilineer uzay, İnterval değerli dizi, Cesáro toplanabilme, Hausdorff metrik, Quasilinear spaces, Interval valued sequences, Cesáro summability, Hausdorff metric
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Yedi bölüm olarak hazırlanan bu çalışmanın ilk bölümünde giriş bölümüne yer verilmiş, ikinci bölümde ise çalışmaya ilişkin literatür taraması sunulmuştur. Üçüncü bölümde bu çalışmada kullanılan materyal ve yöntemden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde sonraki bölümlerde kullanacağımız bazı kavram tanımları ve teoremlere yer verilmiştir. Beşinci bölümde quasilineer uzay ile bu uzaylara ilişkin alt uzay, metrik ve norm gibi kavramların tanımlarına; tezin özgün sonuçlarını içeren altıncı bölümde interval değerli Cesáro yakınsak dizilerin uzayı tanımlanarak bu uzayın quasilineer uzay yapısına ilişkin bazı sonuçlara ve içerme bağıntılarına yer verilmiştir. Tezin son bölümü ise sonuçlar ve öneriler olarak düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, which is prepared in seven parts, the introductory part is given, and in the second part, the literature review of the study is presented. In the third chapter the material and method used in this study are mentioned. In the fourth chapter some concept definitions and theorems that we will use in the next chapters are given. In the fifth chapter definitions of quasilinear space and concepts such as subspace, metric and norm related to these spaces; in the sixth chapter which includes the original results of the thesis, the space of Cesáro convergent interval valued sequences is defined and some results regarding the quasilinear space structure of this space and inclusion relations are given. The last part of the thesis is organized as conclusions and recommendations.