A Study on outdoor sound propagation: A computer implementation to predict sound pressure levels in open air
Sesin açık havada yayılımı üzerine bir çalışma: Açık havada ses basınç düzeylerinin hesaplanabilmesi için bir bilgisayar yazılımı hazırlanması
  1. Tez No: 82544
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü Tahmini, Sesin Açık Havada Yayılımı, Ses Basınç Düzeylerinde Meydana Gelen Azalma, Noise Prediction, Outdoor Sound Propagation, Attenuation of Sound Pressure Levels
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz SESİN AÇIK HAVADA YAYILIMI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: AÇIK HAVADA SES BASINÇ DÜZEYLERİNİN HESAPLANABİLMESİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR YAZILIMI HAZIRLANMASI Çakır, Özgür Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yönetecisi: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan Ortak Tez Yönetecisi: Dr. Arzu Gönenç Sorguç Temmuz 1999, 92 sayfa Bu çalışma, sesin açık havada yayılımı sırasında ses basınç düzeylerinde meydana gelen azalmayı belirlemeye yönelik geliştirilen tahmin ve hesap yöntemlerini incelemiştir. Açık havada ses/gürültü seviyelerini belirlemek için yapılan önceki çalışmalarda elde edilen deneysel ve tahmini sonuçlar biraraya getirilmiş ve açık havada yayılan sesin basınç düzeylerini hesaplamak amacıyla sadeleştirilmiş bir matematiksel örnekleme dayalı bir bilgisayar yazılımı hazırlanmıştır. Geliştirilen yazılım temel olarak Uluslararası Standartlar Organizasyonunun“Sesin Açık Havada Yayılımı Sırasında Ses Basınç Düzeylerinde Oluşan Azalmayı Hesaplama”ya yönelik formüllerine dayanmaktadır. Yazılım sesin açık havada yayılımı sırasında uzaklığa,VI bariyerlere ve havanın ve yerin yutum özelliklerine bağlı olarak meydana gelen ses basınç düzeylerindeki düşüşü göz önüne almaktadır. Bununla birlikte, yerin yansıma ve saçma özellikleri ile dikey rüzgar hareketlerinin ve sıcaklık değişimlerinin yarattığı etkiler gözardı edilmiştir. Kuramsal ve deneysel çalışmalar üzerinde incelemeler yapılmış ve geliştirilen bilgisayar yazılımı aracılığı ile elde edilen sonuçların gerçek hayatta ölçülmüş değerlerle büyük tutarlılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmalar sırasında gerçek hayatta ölçülen ve bilgisayar programı tarafından tahmin edilen değerler arasında gözlemlenen küçük farklılıklar, yazılım tarafından dikkate alınmayan atmosferde rüzgar ve sıcaklık gibi etmenler sonucunda oluşan değişimler, sesin kırılma ve yansıma gibi mekanizmaları kapsamında açıklanmıştır. Bununla birlikte, geliştirilen program karmaşık ve ayrıntılı matematikten uzak kullanışlı bir başvuru kaynağı olması ve özlü bir rehber niteliği taşıması açısından yararlı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON OUTDOOR SOUND PROPAGATION: A COMPUTER IMPLEMENTATION TO PREDICT SOUND PRESSURE LEVELS IN OPEN AIR Çakır, Özgür M. Sc, Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan Co-Supervisor Dr. Arzu Gönenç Sorguç July 1999, 92 pages This study analyzes prediction methods in use for determining attenuation levels for sound propagated in open air. Both experimental and provisional data, from various studies undertaken for prediction of sound/noise levels in open air, were compiled and a computer code with a simplified mathematical model was prepared to predict pressure levels of sound propagated in open air. Basically, the computer code developed was built up around formulae in ISO“Standard for Calculation of Attenuation of Sound during Propagation Outdoors”. The code explicitly considered the effects of attenuation caused by distance, by barriers and by air and land absorption. However, the effects of reflection and scattering from surface boundaries andIV of vertical wind and temperature gradients were neglected. A review of both theoretical and experimental works were carried and results from the developed computer code showed considerable affinity with the measured data. The discordance recorded between the measured and the predicted data was explained in terms of sound diffraction and reflection mechanisms and atmospheric turbulence, derivatives of wind and temperature gradients which were not taken into account by the implementation. However, the computer code developed could be considered beneficial as being practical references without complicated and undue mathematics, offering concise guidance and assisting in design methodology.