Fumarik asidin fumaria officinalis türünden ekstraksiyonu için yüzey yanıt metodolojisi ile yöntem geliştirilmesi ve HPLC ile miktar tayini
Developing a method for the extraction of fumaric acid from fumaria officinalis species by surface response methodology and quantification by HPLC
  1. Tez No: 825487
  2. Yazar: GUNAY MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN KÖSEOĞLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fumarik asit, Fumaria officinalis, yanıt yüzey metodolojisi, yöntem geliştirme ve validasyon, yüksek performanslı sıvı kromatografisi, Fumaric acid, Fumaria officinalis, high performance liquid chromatography, method development and validation, response surface methodology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu yüksek lisans tezi kapsamında Fumaria officinalis türünden fumarik asidin ekstraksiyonu için yanıt yüzey metodolojisi ile yöntem geliştirilmesi ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile miktar tayini amaçlandı. Geliştirilen ve valide edilen kromatografik yöntemde ayırma işlemleri 40ºC'de ebatları 250x4,6 mm tanecik boyutu 5 µm olan bir C18 analitik kolon ile gerçekleştirildi. Hareketli faz olarak yüzde hacimce 40:60 oranında %0,08'lik o-fosforik asit çözeltisi ve metanol kullanıldı. Akış hızı 1,0 mL/dak ve enjeksiyon hacmi 20 µL'ye ayarlandı. Fumarik asit bir UV-görünür bölge dedektörü ile 215 nm'de tespit edildi. Yöntemin 10,00-200,00 µg/mL konsantrasyon aralığında doğrulsal olduğu belirlendi. Gözlenebilme ve tayin sınırları sırası ile 3,02 μg/mL ve 9,15 μg/mL olarak hesaplandı. Kesinlik ve doğruluk çalışmaları 10,00, 75,00 ve 200,00 µg/mL konsantrasyon seviyelerinde gerçekleştirildi. Yüzde bağıl ortalama hata değerleri ≤%3,77, yüzde bağıl standart sapma değerleri ≤%0,48 olarak belirlendi. Ekstraksiyon işlemleri maserasyon tekniği ile gerçekleştirildi. Yüksek fumarik asit içerikli ekstre elde edilmesi amacıyla optimum ekstraksiyon koşullarının tespiti için bir yanıt yüzey metodolojisi çeşidi olan merkezi kompozit tasarım yaklaşımı uygulandı. Ekstraksyion süresi (dak), çözücü hacmi (mL) ve sıcaklık (ºC) bağımsız değişkenler olarak belirlendi. Elde edilen model istatistiksel olarak değerlendirildi ve uygun olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this master of science thesis, it was aimed to develop a method with response surface methodology for the extraction of fumaric acid from Fumaria officinalis and to quantify by high performance liquid chromatography. In the developed and validated chromatographic method, separations were performed at 40ºC with a C18 analytical column with dimensions of 250x4.6 mm and a particle size of 5 µm. A 0.08% o-phosphoric acid solution and methanol were used as the mobile phase at a ratio of 40:60 by volume percent. The flow rate was set at 1.0 mL/min and the injection volume at 20 µL. Fumaric acid was detected at 215 nm with a UV-visible detector. The method was linear in the concentration range of 10.00-200.00 µg/mL. The limit of detection and the limit of quantification were calculated as 3.02 μg/mL and 9.15 μg/mL, respectively. Precision and accuracy studies were performed at concentration levels of 10.00, 75.00 and 200.00 µg/mL. Percent relative mean error values were ≤3.77%, and percent relative standard deviation values were ≤0.48%. Extractions were carried out using the maceration technique. In order to obtain an extract with high fumaric acid content, a central composite design approach, which is a type of response surface methodology, was applied to determine the optimum extraction conditions. Extraction time (min), solvent volume (mL) and temperature (ºC) were determined as independent variables. The obtained model was evaluated statistically and it was concluded to be suitable.